Cultural

GAZETA DE BUDESTI-o rara avis in domeniul publicistic calarasean !

Revista presei locale
Pentru cine nu a intrat inca in posesia acestui nr.2 al gazetei noastre, am sa incerc sa fac un fel de revista a presei, adica un rezumat al lui.
Ziarul cuprinde informatii inedite, in special pentru cei tineri care nu stiu mai nimic despre istoria si geografia Budestiului.
-Da, dragi copii si tineri din Budesti ! Si Budestiul are o istorie si o geografie!
Citind “Gazeta de Budesti” aflam ca localitatea noastra se afla in Campia Dunarii, avand coordonatele 26,5grade longitudine estica, 44,2grade latitudine nordica si 26 m altiutudine fata de nivelul marii.Din punct de vedere arheologic apartinem de cultura Gumelnita. Suntem atestati documentar inca din 1 iunie 1526.
Prin Budesti a trecut si calatorul arab Paul de Alep, scrie domnul Valeriu Birlan.
“Cum a aparut scoala noastra” este un titlu de articol din care aflam ca Scoala Budesti ia fiinta in 1841 in urma Regulamentelor Organice.De fapt scoala isi avea sediul in satul Crivat si primul invatator s-a numit Marin sau Marcu Marinescu.
In periodicul nostru se mai gasesc informatii despre familia Manu, care dupa parerea mea este patroana spirituala a Budestiului.Familia Manu avad un rol hotarator in dezvoltarea si emaniciparea localitatii noastre.La un moment dat Budestiul era un adevarat cuib de cultura romaneasca de cea mai mare valoare. Aici venea Ion Heliade Radulescu si compunea si dedica poezii, Anicutei Manu.
Pictorul pasoptist C.D.Rosenthal are expusa la Muzeul National de Arta o pictura intitulata Anicuta Manu si copilul. Am vazut tabloul si va recomand sa-l vedeti si dumneavoastra.E numai emotie.
Marele poet si prozator Vasile Voiculescu a fost medic de familie la Budesti ! Va vine sa credeti !? Toate acestea le aflati citind articolul “Scriitorii romani si Budestiul” sub semnatura domnului prof.Birlan.
Din ziar mai aflati despre biserica noastra, cand a inceput electrificarea in Budesti, despre drumul de fier, gara si despre legenda nu departe de adevar, referitoare la influenta lui G.Manu asupra devierii caii ferate catre Budesti si multe altele.
O prefata a volumului “Vizitatorul” sub semnatura Cristinei Iorgu Maria este punctul de aur al ziarului, avand un titlu foarte sugestiv: “Profesorul Birlan-un poet exilat in propria-i cetate ”
Tot in ziar mai citim un reportaj fictiv scris de mine, despre targul si Oborul din Budesti si intitulat “Reportaj samanatorist, la portile Orientului” Este de fapt un text mai vechi scris de mine pentru facebook si pe care l-am reincalzit putin si l-am adaptat conditiilor de ziar.
Pe ultima pagina debuteaza d.p.d.v. publicistic, poetul Marius Chirculescu, un boem intarziat, venit din alte vremuri mult mai bune si mult mai tolerante cu idealistii in cautare perpetua de muze…
Maine va astept iar pe Independentei, pentru ultimele exemplare din acest numar, foarte interesant !  DUMITRU IORGU !