RADIO TV OLTENITA
Social

EXERCIȚIU TACTIC ORGANIZAT DE JANDARMERIA CĂLĂRAȘI LA JUDECĂTORIA OLTENIȚA

Astazi, 09 octombrie a.c., începând cu ora 11.00, la sediul Judecătoriei Oltenița, a avut loc exercițiul cu tema „Organizarea şi executarea intervenţiei la un obiectiv aparținând Jandarmeriei Române”.
La acest exercițiu au participat efective din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Călărași, Direcției Județene de Informații Călărași și Inspectoratului pentru Situații de Urgență Călărași.
Publicul prezent a urmărit următorul scenariu:
„Două persoane înarmate au pătruns în interiorul clădirii Judecătoriei Oltenița şi au tras focuri de armă asupra jandarmului aflat în postul de control-acces rănindu-l grav, apoi au luat ostatici cinci persoane aflate în sala de judecată.
După alertarea efectivelor, Grupa de Supraveghere şi Ordine Publică Olteniţa împreună cu efective din cadrul Poliției Municipiului Olteniţa, ajunse la faţa locului, au trecut la izolarea zonei şi au luat măsuri de interzicere a traficului pietonal şi auto din zona Judecătoriei.
S-a constituit punctul de comandă înaintat care a preluat conducerea activităţilor din teren.
Imagini cu cei doi suspecţi au fost transmise către punctul de comandă şi s-a reuşit identificarea acestora, una dintre persoane fiind cunoscută cu antecedente în comiterea de infracţiuni la regimul materiilor explozive şi deţinere ilegală de arme şi muniţii.
S-a acţionat cu personal specializat pentru negocierea cu suspecţii aflaţi în interior prin intermediul telefonului fix aflat în interiorul sălii de judecată. Aceştia au susţinut că sunt nemulţumiţi de o măsură privativă de libertate dispusă de Judecătoria Olteniţa împotriva mai multor membri ai grupării infracţionale din care şi ei fac parte.
La faţa locului a sosit Grupa 1 Acţiuni Speciale şi Antiteroriste care a pătruns în interiorul sălii de judecată şi a reuşit capturarea celor doi suspecţi fără folosirea armamentului, aceştia fiind surprinşi de intervenţia rapidă a forţelor de ordine. Nu este rănit nici un suspect iar echipele au ieșit din obiectiv cu suspecţii imobilizaţi. Persoanele aflate în interior au fost evacuate şi conduse către punctul de triere unde au fost verificate și li s-au acordat îngrijiri medicale, undea fost cazul.
La momentul ieşirii, unul dintre suspecţi a susţinut că toată clădirea va fi aruncată în aer deoarece a plasat un dispozitiv exploziv improvizat în interior.
Punctul de comandă a dispus, în baza informaţiilor obţinute, solicitarea Echipei de Intervenţie din cadrul Direcției Județene de Informații Călărași, care a acţionat pentru extragerea şi neutralizarea dispozitivului exploziv improvizat depistat, prin disrupere mecanică.
După neutralizarea dispozitivului exploziv improvizat, echipa de specialişti din cadrul Direcției Județene de Informații Călărași a executat controlul pirotehnic al întregii clădiri.”

La activitate au asistat și prefectul județului Călărași, domnul Iacob George, domnul subprefect, primarul și viceprimarul municipiului Oltenița, șefii instituțiilor aparținând Ministerului Afacerilor Interne și Direcției Județene de Informații Călărași, precum și reprezentanți ai Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

COMPARTIMENTUL INFORMARE, RELAŢII PUBLICE ŞI CU PUBLICUL