RADIO TV OLTENITA
Social

FESTIVALUL MAMALIGII in localitatea Nova Cerna din cadrul judetului Silistra municipalitatea Tutrakan–unde a participat si delegatia comunei CHIRNOGI,jud. Calarasi !

Luna octombrie este consacrata  recoltei  cu precadere fiind o luna   cu sarbatori ale recoltei cu  bucuria roadelor   naturii adunate dupa un an de truda in sectorul agricol.

            Anul acesta prietenii bulgari ai comunitatii din  Chirnogi ,au  organizat pentru al cincilea an consecutiv   FESTIVALUL MAMALIGII  in localitatea Nova Cerna  din cadrul judetului Silistra municipalitatea Tutrakan ,festival international avand doua componente una gastronomica (vedeta  acestui festival fiind mamaliga si alte produse realizate din malai ),iar cealalta componenta fiind una folclorica (la acest festival participand in mod gratuit si benevol peste 20 de formatii artistice  ale caselor de cultura din diverse localitati ale Bulgariei ). Mai multe localitati au fost prezente cu standuri proprii  unde au prezentat  produse  culinare realizate din malai (de la mamaliga la prajituri ). Din Romania  a fost prezenta o delegatie  din Chirnogi  condusa de primarul Roman Irinel si viceprimarul Adrian Chirica   care au  realizat,prezentat si oferit   celor prezenti ,cea mai mare dar si cea mai gustoasa (dovada ca nu a mai ramas nimic din 50 de litri de ciorba si din 50  de kg de mamaliga ) ciorba de peste si mamaliga traditionala . Au mai fost prezenti si turisti romani din Oltenita   veniti cu dl prof Hiticas sa guste din aceasta  experienta inedita ,, Festivalul Mamaligii “.
Festivalul si prezenta romaneasca   este o dovada  a implicarii si colaborarii stranse intre cele doua localitati de peste Dunare Tutrakan si Chirnogi , colaborare ce are ca scop  prietenia intre popoare si oameni de  toate varstele si din toate categoriile sociale. Au fost prezenti si oameni politici  incepand  de la primari , viceprimari,consilieri locali , la o discutie  directa  dl primar  Roman a  adresat  d-lui subrefect  al judetului Silistra  rugamintea sa de   a se transmite forurilor centrale de la Sofia dar mai cu seama de la Bruxeles  ca  trebuiesc sa fie ajutate si comunitatile  rurale  ,mai cu seama cele ce se implica si depun proiecte  pe fonduri europene constatand cu amaraciune ca  din pacate   analiza acestor proiecte  nu este  pana acum deloc favorabila  comunitatilor locale din mediul rural ,dar spera si este optimist ca in viitor  in urma acestor intalniri  repetate si colaborari locale  directe intre comunitatile de pe cele  doua maluri ale  Dunarii sa  se realizeze si proiecte concrete de anvergura in scopul imbunatatirii  vietii din mediul rural atat din Romania cat si din Bulgaria. Dl primar Roman avut intalniri si discutii cu  oameni din diverse medii socio profesionale ,agricultori, medici ,oameni politici . domnia sa  a felicitat organizatorii Casa de cultura din Nova Cerna si primaria din Nova Cerna,si  a  adresat  cuvinte de lauda formatiei artistice din Silistra ce a interpretat pe scena festivalului un  cantec romanesc  interpretat in limba romana .

 

 


 

  • ,
  • or