PublicitateSocial

De Rusalii, targ si obiceiul Calusului, la Muzeul Taranului Citeste mai mult: De Rusalii, targ si obiceiul Calusului, la Muzeul Taranului

Piaţa Ţărănească organizează de vineri până duminică, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din şos. Kiseleff nr. 3 cu ocazia Moşilor de vară Târgul de Rusalii. Programul este de la 10, 00 pana la 18, 00 iar intrarea este liberă.

De Rusalii, targ si obiceiul Calusului, la Muzeul Taranului

Piaţa Ţărănească organizează de vineri până duminică, în curtea interioară a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, din şos. Kiseleff nr. 3 cu ocazia Moşilor de vară Târgul de Rusalii. Programul este de la 10, 00 pana la 18, 00 iar intrarea este liberă.

In ziua de Rusalii, duminică de la ora 12.30 ”Ansamblul Ciuleandra din Targoviste” pregătit de maestrul coregraf Gheorghe Văduva, va prezenta obiceiul Călușarilor.

Călușul în formele lui atestate în ultimele secole,se practică și este cunoscut ca cel mai reprezentativ obicei, cel mai impresionant spectacol și una dintre cele mai impresionante și valoroase creații populare românești.

Este cea mai importantă manifestare folclorică din cadrul obiceiurilor de Rusalii. Ritualul indeplinit de ceata călușarilor traduce o necesitate omenească, oferă simbolic explicații coerente la anumite aspecte ale vieții individuale și sociale.

Obiceiul călușarilor are un rol esențial în desfășurarea normală a vieții din comunitate. El sustrage și protejează comunitatea împotriva agresiunii Ielelor, făcând din acestea o amenințare transcendentă și întotdeauna prezentă care pretinde să fie domolită prin rituri corespunzătoare.

Vor fi prezenţi gospodari şi meşteri populari, artizani şi colecţionari cu bunătăţi fel de fel, ii, icoane, pristolnice, ceramică, podoabe, măşti, brâie şi ilice, lăzi de zestre, roţi şi furci, patefoane şi porţelanuri costume populare mai vechi şi mai noi.

De-ale gurii: brânzeturi argeşene, ţuică, vinuri alese, plăcinte întinse de Turnu, poale-n brâu şi cozonaci, prăjituri tradiţionale din Maramureş, turtă dulce şi covrigi, halviţă, nugat şi ciocolată de casă, miere şi produse apicole, dulceţuri, zacuşti şi siropuri dâmboviţene, kürtős kalács.

De prin alte părţi: baclavale, rahat şi cafea turcească. La faţa locului: grătare şi lipie, ciolan şi mâncăruri la ceaun, pentru gurmanzi.

Demonstraţii meşteşuguri: sâmbătă între orele 11.00 – 13.00 şi 16.00 – 18.00 : cusut, împletit, olărit, confecţionare măşti, pictură pe sticlă, cioplit, încondeiat

Stela Lucaciu din Scheia, jud. Suceava – demonstraţie de artă populară – cusături tradiţionale din Bucovina: costume populare: ii (cusătură pe marchizet), brâie, sumane , bundiţe, păpuşi tradiţionale, croşete din lână, ciorapi.

Stan Anuţa din Săpânţa, jud. Maramureş – cusături şi împletituri cu motive tradiţionale din zona Maramureşului: feţe de masă şi ştergare, traiste şi împletituri.

Cristian Dumitrescu, Bucureşti – olărit – demonstraţie roata olarului.

Stelian Popa, din Bucureşti – confecţionare de măşti tradiţionale şi împletituri din sfoară de cânepă.

Radu Dincă, din Bucureşti – demonstraţie pictură pe sticlă – icoane tradiţionale.

Filoteea Drăjmici din satul Paltinul, comuna Vatra Moldoviţei, jud. Suceava – încondeiat de ouă.

Marinescu Dan, din Ploieşti, jud. Prahova – realizare tablouri din flori naturale.

Teatru pentru copii: sâmbătă orele 16.00, trupa de teatru ”Dubee Doo” vă prezintă spectacolul Prichindel, în curtea din spate, la ecran.

Despre Tactic Events & Marketing

“Piata taraneasca” este un concept deja consacrat de “piata” cu vanzare, destinat produselor traditionale romanesti, alimente proaspete (carne,branzeturi, legume, fructe, bauturi, compoturi, dulceturi, miere, turta dulce), naturale, ecologice, pregatite in vatra satului dupa retete specifice zonelor istorice/geografice.sursa-comunicatedepresa.ro

Citeste mai mult: De Rusalii, targ si obiceiul Calusului, la Muzeul Taranului