Social

COMUNICAT DE PRESĂ referitor la Pesta Porcina Africana

Institutia Prefectului – judetul Calarasi reamintește tuturor crescătorilor de porcine din judet că, pe teritoriul României, la momentul actual, sunt declarate oficial focare de pestă porcină africană, la porci domestici depistate la nivelul unor exploatații nonprofesionale (gospodării particulare) din judetele limitrofe Tulcea, Braila, Constanta, Ialomita, dar si in judete din nordul tarii Satu Mare, Bihor, Salaj. Conform anchetei epidemiologice efectuate se desprinde concluzia că extinderea bolii s-a datorat faptului că proprietarii exploatațiilor nu au notificat imediat, către medicul veterinar de liberă practică sau medicul veterinar oficial, primele cazuri de îmbolnăvire și mortalitate înregistrate.
În vederea prevenirii apariției bolii pe teritoriul județului nostru vă comunicăm că este esențială colaborarea și implicarea tuturor părților, repectiv proprietar, medici veterinari și autorități publice locale. Astfel, toți proprietarii de porcine au obligativitatea anunțării imediate, către medicul veterinar concesionar sau oficial ori a D.S.V.S.A CALARASI (telefon 0242313676) a oricărei suspiciuni de boală (animale bolnave) sau a oricărui caz de mortalitate înregistrată în efectivele de porcine. De asemenea, este interzisă efectuarea de tratamente asupra animalelor bolnave de către persoane care nu au competențe sanitare veterinare.
Reamintim că pesta porcină africană nu reprezintă o zoonoză (nu se transmite la om),  afectează toate porcinele domestice și sălbatice și evoluează cu mortalitate de până la 100% în efectivele contaminate. Pesta porcină africană poate determina pagube importante prin dificultăți de eradicare a bolii și prin restricțiile impuse comerțului cu porci vii, carne si produse din carne. În cazul apariție bolii într-o exploatație toți porcii din exploatația respectivă vor fi uciși, iar proprietarii vor primi despăgubiri pentru pierderile suferite.

adresa DSVSA Calarasi referitoare la masurile de prevenire contra Peste Porcine Africane – format PDF
adresa DSVSA Calarasi referitoare la comercializarea porcinelor în târguri – format PDF
adresa DSVSA Calarasi referitoare la riscul de Pesta Porcina Africana – format PDF
pliant PPA

Informatii utile de la Comisia Europeană și EFSA pentru a preveni răspândirea virusului pestei porcine africane

Publicată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe Miercuri, 25 Iulie 2018