Clasa a IX-a ar putea fi mutata la gimnaziu

elevi-liceu_5995Clasa a IX-a ar putea trece la gimnaziu. Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, considera ca prelungirea gimnaziului cu inca un an ar putea fi o solutie pentru reducerea abandonului scolar dupa clasa a VIII-a.

Prin transferarea clasei a IX-a la gimnaziu se propune reducerea abandonului scolar prematur. Astfel, potrivit ministrului Educatiei, chiar daca s-ar renunta la studii dupa finalizarea gimnaziului, elevii respectivi ar avea varsta necesara intrarii in campul muncii.

Ideea mutarii clasei a IX-a la gimnaziu a mai fost propusa si respinsa in 2010.

Ministrul Adrian Curaj isi propune sa o reia acum, deoarece ar ajuta copiii de la tara, care nu isi permit sa mai continue studiile dupa clasa a VIII-a.

“Copilul termina clasa a VIII-a in zona rurala, langa parinti, dar trebuie sa mearga la liceu si familia nu are resurse. Aproape 25% din acesti copii renunta si ii pierzi aproape definitiv. Clasa a IX-a sa ramana acolo, in comunitatea lui. Cand termina clasa a IX-a, copilul are varsta potrivita sa semneze un contract de ucenicie, reuseste sa mearga intr-un sistem dual cu sens”, explica ministrul Educatiei.

Masura este rediscutata, tinand cont ca abandonul scolar dupa finalizarea gimnaziului a ajuns la 25%, ceea ce inseamna ca, anual, 50.000 de copii aleg sa renunte la scoala si sa ramana doar cu opt clase. Acestia pierd sansa la dezvoltare personala si profesionala, tinand cont ca au sanse extrem de scazute sa isi gaseasca un loc de munca cu calificare.MAI MULTE-AICI–http://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-15/clasa-a-ix-a-ar-putea-fi-mutata-la-gimnaziu-5995.html

Error