Social

CUM SĂ NU DEVII VICTIMĂ A ÎNŞELĂCIUNILOR

 
politia localaPoliţiştii desfăşoară acţiuni de informare a populaţiei pentru reducerea riscului de victimizare din înşelăciuni.

Pentru conştientizarea modurilor de operare şi a măsurilor de autoprotecţie pe care să le întreprindă cetăţenii, poliţiştii aduc în discuţie profilul escrocului, care, spre deosebire de alţi infractori, se caracterizează prin inteligenţă, perspicacitate, prestanţă, aplomb, simţul observaţiei şi al oportunităţii, precum şi alte aptitudini care le permit să-şi adapteze modul de operare în funcţie de situaţie şi de victimă.

Ce „poveşti”/ metode pot folosi escrocii pentru inducerea în eroare a victimelor:

,,Accidentul” – apelarea telefonică a victimei şi pretinderea că o rudă apropiată a provocat un accident rutier sau a fost vătămată în alt judeţ/localitate şi are nevoie de o sumă de bani pentru plata avocaţilor sau a intervenţiilor chirurgicale de urgenţă.

„Motorina” – persoanelor identificate în urma postărilor pe site-uri de anunţuri gratuite li se oferă motorină la un preţ sub cel al pieţei. Odată atrase în locuri izolate, li se vinde, cu titlu de motorină, un amestec de apă cu băutură răcoritoare şi puţin combustibil

,,Ghicitul/descântecul”- infractorul convinge victima că este vrăjită şi o determină să îi dea bijuteriile pentru a le ,,descânta″. Înveleşte într-un şerveţel bijuteriile, le descântă şi îi înapoiază victimei un şerveţel în care sunt pietre.

Pentru reducerea riscului de victimizare şi prevenirea înşelăciunilor, poliţiştii recomandă:

– Nu deveniţi părţi ale unor tranzacţii care vă trezesc suspiciuni şi achiziţionaţi combustibil de la staţiile autorizate!
– Nu semnaţi niciun document, nu înmânaţi bani până nu faceţi propriile verificări ale persoanei/firmei care se prezintă la dumneavoastră.
– Nu daţi niciodată bani sau date personale unei persoane pe care nu o cunoaşteţi sau în care nu aveţi încredere.
– Nu acceptaţi imediat o propunere ce pare tentantă, ce pare prea avantajoasă pentru a fi reală!Minunile nu se întâlnesc la tot pasul!
– Când credeţi că aţi identificat o oportunitate, documentaţi-vă mai întâi pentru a lua o decizie corectă, în cunoştinţă de cauză.

Apelaţi cu încredere la poliţişti pentru a cere sfaturi sau pentru a le relata despre suspiciunile pe care le aveţi!