RADIO TV OLTENITA
Social

Centrul Judetean de Cultura si Creatie Calarasi Oficial-LA MULȚI ANI DE SFÂNTUL NICOLAE!

La mulți ani de Sfântul Nicoale, prăznuit de Biserică pe 6 decembrie. Pentru că mii de români își serbează onomastica de Moș Nicolae, ne-am propus să vă informăm ce nume sunt sărbătorite în această și ce semnifică acestea.
Aproximativ 800 000 de români își serbează ziua numelui pe 6 decembrie. 510.000 bărbaţi şi peste 280.000 femei, poartă numele Sfântului Ierarh Nicolae, notat cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox al lunii decembrie.
CE NUME DE FEMEI SE SĂRBĂTORESC DE SFÂNTUL NICOLAE
Dintre româncele care poartă numele Sfântului Nicolae, majoritatea se numește Nicoleta. Derivatele numelui Nicoleta- Niculina, Nicolina, Niculita, Niculiţa, Nicole sau Nikole. Mai puține femei se numesc Nichi, Nikko, Nikka, Nikke, Nikki Nikky sau Niculăiţa.
CE NUME DE BĂRBAȚI SE SĂRBĂTORESC DE SFÂNTUL NICOLAE
Majoritatea bărbaţilor care îşi sărbătoresc onomastica respectiv se numesc Nicolae.
Ca și derivate ale numelui, regăsim – Niculai, Neculai, Nicuşor sau Niculae. Mai puțini numesc Nic, Nik, Lae, Laie sau Niklas. Printre sărbătoriţi se numără şi care poartă numele Nicolăiţă, Niculăiţă, Culae sau Nicholaus.
Numele Nicolae provine de la grecescul Nikolaos, care înseamnă “victoria oamenilor”, realizat prin alăturarea elementelor grecești “nike (victorie)” și “laos (oameni)”.
Se știe că Sfântul Nicolae a fost un episcop din Anatolia secolului IV care, potrivit legendei, a salvat fiicele unui om sărac de la o viață de prostituție. Este protectorul copiiilor, a marinarilor și a negustorilor, în Grecia și în Rusia. Acesta a pus bazele pentru legendă lui Moș Crăciun (creat în secolul al XIX-lea la olandezi, “Sinterklaas”), aducătorul de cadouri de Crăciun.
Persoanele care poartă numele de “Nicoleta” adesea caută dragoste și prieteni în jurul lor, dorind să lucreze într-un mediu armonios și liniștit. Sunt dedicate în a-și clădi viață pe o fundație solidă de ordine și disciplină. Sunt niște buni manageri și pot consolida multe lucruri. Deoarece se concentrează pe ordine și disciplină, uneori pot părea foarte precaute și conservatoare, dar și rigide.
Cei ce poartă numele de “Nicolae” sunt în căutare de liniște și își doresc să înțeleagă și să analizeze lumea în care trăiesc, să învețe adevărurile ascunse. Tind să fie pasionali, intuitivi, romantici și au o personalitate magnetică. Pentru că sunt foarte generoși și dăruitori, de multe ori li se pot impune unele lucruri. Se îndrăgostesc ușor, sunt imprevizibili, dar și irascibili.
SFÂNTUL NICOLAE, OCROTITORUL COPIILOR, SOLDAȚILOR, MARINARILOR ȘI AL FETELOR SĂRACE
Pe 6 decembrie, românii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, cunoscut popular şi sub numele de Moş Nicolae. Acum se deschide o lună de sărbători de iarnă, care durează până la 7 ianuarie, când este celebrat Sfântul Ioan Botezătorul, notează News.ro. Sfântul Ierarh Nicolae – Sân Nicoară – este patronul soldaţilor, al marinarilor, al fetelor sărace, este considerat ocrotitorul copiilor şi al celor acuzaţi pe nedrept. În seara de 5 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetele, aşteptându-l pe Moş Nicolae, care vine să le aducă daruri, notează News.ro.