ZILELE CHIRNOGIULUI-10-11 SEPT 2016 !

s3140018Timp de doua zile sambata si duminica 10 si 11 septembrie prin hotararea consiliului local Chirnogi  la initiativa domnului primar ing. Irinel Roman s-au desfasurat  Zilele localitatii Chirnogi ,avand la baza  un inscris (un document oficial al cancelariei domnesti a Tarii romanesti )   s-a hotarat ca aceasta  prima duminica din jurul sarbatorii Sfintei Maria Mica  sa se serbeze  infiintarea localitatii Chirnogi . Zi de mare sarbatoare  un adevarat ,,regal “de invitati de marca  ,niciodata nu au fost atat de multi  : parlamentari,presedintele consiliului Local Calarasi ,prefectul judetului ,primari din Romania dar si din strainatate din Bulgaria Tutrakan si Sumentii,alaturi de consilieri locali  din mai multe localitati cat si cei din Chirnogi ,si alti oameni politici. s3140030                                                                                                                                                                                  S-a vorbit frumos ,mult  si  din inima despre Chirnogi .cu o atmosfera deosebita  s-a inceput in ziua de duminica orele 11 prin  vizitarea unei interesante  expozitii etnografice organizata de catre fam Relu Cotoban ,Mihai Ghioca ,Dragos Matache si Daniel Dobre de catre invitati. Domnul presedinte al consiliului judetean Calarasi Vasile Iliuta insistand pe ideea infiintarii  cat mai grabnica  a unui muzeu la Chirnogi  ,subliniind faptul ca exista  potential la Chirnogi dovada aceasta mini expozitie organizata de tineri entuziasti . La expozitia cu pricina multi din cei prezenti se fotografiau  admirand vechiul port traditional romanesc .

  A fost organizat si un atelier  de desenat baloane   al copiilor  din clasa pregatitoare .

   s3140020 Preotul din Bulgaria Mihail Mihailov alaturi de preotii satului  au slujit un Tedeum (slujba de multumire in ocazii speciale ),au urmat discursurile domnului primar ing. Irinel Roman si al celorlate distinse oficialitati ,au fost apoi oferite cateva diplome de excelenta unor personalitati din Chirnogi si din Bulgaria.

Tot cu acest prilej domnul primar  a promovat crescatorii de albine si a  insistat ca  apicultorii din Chirnogi  sa se asocieze ,le-a oferit  indemnuri si diplome  pentru  a-i motiva pe viitor.

  A urmat un foarte frumos program artistic prezentat de catre cadrele didactice ale celor doua scoli din Chirnogi ,asistenta ramanand incantata de  modul deosebit de prezentare al  elevilor cu momente artistice de exceptie ce fac cinste  cadrelor didactice   ce s-au ostenit in pregatirea copiilor. A urmat un program artistic  sustinut de dl Dumitru  Dragon ,apoi spre seara au evoluat solisti de prestigiu  din   show biz  romanesc  .

 s3140027Spicuim din discursul domnului primar Roman cu acest prilej

     ,,Cu totii stim ca in localitatea noastra Chirnogi sunt foarte multi oameni gospodari ,oameni ce infrumuseteaza  gospodaria lor proprie si spatiul de pe domeniul public de dinaintea acesteia ,desigur ca toti ar merita o  diploma ,dar pentru ca anul acesta  a fost un an cu multe lucrari de  amenajare  a retelelor de aductiune cu apa ,gaze si canalizare ,pe langa asfaltarea  a foarte multor strazi,aproape  tot spatiul domeniului public a fost dreranjat de aceste lucrari ample dar foarte necesare  si nu s-a mai putut planta cu flori,pomi fructiferi sau arbori decorativi ca pana acum . Din aceasta cauza  pentru a nu creea  inechitati in acordarea de diplome pentru cei  gospodari nu vom mai  acorda in acest an ramanand  sa premiem la anul pe cei mai gospodari dintr noi.”……..

 ,,  Incepand din acest an vom acorda  cateva diplome speciale  – DIPLOME DE EXCELENTA  catorva  fii ai satului ce s-au remarcat de-a lungul  carierei lor profesionale si au promovat  localitatea noastra  ,desigur ca sunt multi si acest lucru ne onoreaza ,dar in acest an incepem cu trei dintre ei  urmand ca in anul urmator sa continuam cu acordarea de DIPLOME DE EXCELENTA si altora  prin acest lucru dorim sa  scoatem in evidenta ,valoarea,tenacitatea ,abnegatia unor  fii ai satului nostru ce  se remarca  in localitate si in afara acesteia  si sunt un exemplu pozitiv in aceasta  lume usor debusolata  pentru cei tineri.

s3140041 O diploma de excelenta  desi nu este fiu al satului nostru ( totusi prin infratirea realizata de jure in anul 2015 si de facto de aproape 4 ani ) a devenit fiu  al localitatii noastre  se v-a acorda   domnului  primar al  municipiului Tutrakan  (localitate infratita cu  Chirnogiul asa cum scrie la toate intrarile in localitatea noastra ) domnul doctor Dimiter Stefanov ,pentru meritul deosebit in implicarea si sustinerea acestei prietenii transfrontaliere  si promovarea   dezvoltarii  superioare acelor doua comunitati de peste Dunare Chirnogi si Tutrakan .”   Seara s-a incheiat intr-o atmosfera de sarbatoare si petrecere in comuniune a comunitatii din Chirnogi .

 A consemnat pentru Radio -TV Oltenita corespondentul local din Chirnogi Relu Cotoban