PublicitateSocial

SCRISOARE DESCHISĂ ADRESATĂ PARTIDELOR PARLAMENTARE

 

pnlUrmătorul apel al Partidului Naţional Liberal este valabil şi astăzi, la 3 luni de la lansarea scrisorii deschise al cărui text îl puteţi consulta mai jos:

“Românii au nevoie de o nouă abordare politică, una care să nu pună ciclic, în pericol, stabilitatea economică, socială și democratică a României. Este necesar ca toți oamenii politici să ofere publicului un alt tip de discurs și o altă manieră de acțiune.

PNL propune teme de discuție, care pot fi tratate, în mare măsură, nepartizan și care pot face obiectul unui consens pe principii și reguli, cu unicul scop de a furniza României stabilitate și predictibilitate în politicile publice:

1. Stabilitatea macroeconomică a României (noul cod fiscal, noua lege a salarizării în sectorul de stat);

2. Absorbția fondurilor europene;

3. Dezvoltarea infrastructurii și investițiile publice;

4. Reforma administrației publice;

5. Aderarea la spațiul Schengen;

6. Pregătirea agendei pentru preluarea în 2019 a președinției Consiliului UE.

Manipularea, agresivitatea, încrâncenarea, abuzurile, aroganța, folosirea funcției publice în interes personal prezente în ultimii ani ar trebui să fie eliminate sau, în orice caz, marginalizate în spațiul public. Politica se poate face și cu echilibru, seriozitate, responsabilitate și respect între actorii politici, oricât de diferiți am fi.

Pornim de la premisa că trebuie să existe bună credință și, de aceea, le propunem tuturor liderilor partidelor parlamentare demararea și organizarea în perioada următoare a unei serii de consultări politice publice împreună cu specialiști, mediul de afaceri și reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, Guvernului, BNR, Consiliului Fiscal, precum și ai altor instituții relevante asupra temelor care pot schimba România în bine.

Una dintre marile probleme ale României ultimilor 25 de ani a fost lipsa unui acord între partidele politice în ceea ce privește strategiile pe termen mediu si lung și prioritățile de dezvoltare a țării. Fiecare partid, fiecare guvern a condus România în felul său, schimbând de fiecare dată direcția de dezvoltare. Vedem cu toții rezultatele unei astfel de politici. Ne aflăm într-un moment în care nu ne mai permitem asemenea lucruri. Pornind de la această realitate, PNL crede că pe temele de interes major avem nevoie de un acord politic între partide care să traseze principalele obiective strategice pe termen mediu și lung pentru România, dar și metodele de a atinge aceste obiective.

Există în acest moment pe agenda politică o serie de proiecte vitale pentru viitorul României. Trebuie să ne asigurăm că aceste proiecte sunt sustenabile pe termen lung, că au la bază evaluări solide, indiferent cine va fi la guvernare și ce majoritate parlamentară va exista. Avem așadar șansa să transmitem semnalul că responsabilitatea partidelor față de oameni trebuie să fie mai importantă decât victoria cu orice preț în alegeri.

Sub mandatul nostru PNL și PSD nu vor mai face niciodată o alianță politică sau de guvernare, avem drumuri diferite și așa este bine să fie. Numeroasele diferențe care există între PNL și PSD vor fi judecate de electorat. Până atunci, nu trebuie să cădem, însă, în patima electorală și să transformăm România într-un teren de încercări prin sacrificarea interesului public. Prim-miniștrii vin și pleacă, partidele trebuie să rămână responsabile și prudente. În caz contrar, nu vom face altceva decât să adâncim neîncrederea publică în forțele politice și în democrație cu efecte extrem de periculoase în viitor, inclusiv ascensiunea unor forțe populist – extremiste.

Alina Gorghiu, co-președinte PNL
Vasile Blaga, co-președinte PNL”

Material realizat de Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa, pentru beneficiul public.

Centrul de resurse pentru iniţiativă şi acţiune – Olteniţa este susţinut de doamna deputat Raluca Surdu şi are menirea de a pune la dispoziţia comunităţii active din Colegiul Uninominal 5 – Călăraşi, într-un mod adaptat epocii vitezei, informaţii şi instrumente eficiente de dezvoltare personală şi profesională.