Social

Schimbarile anuntate in Educatie la inceputul anului 2018

Schimbari majore au fost anuntate in 2018 in sistemul de invatamant. Cele mai importante dintre acestea sunt introducerea manualului unic, modificarea perioadei in care se sustine Bacalaureatul si cresterea salariilor profesorilor.

In ceea ce priveste manualul unic, Editura Didactica si Pedagogica a devenit editura de stat va elabora cate un manual pentru fiecare disciplina in parte, pentru absolut toti elevii.
De asemenea, examenul de Bacalaureat a fost modificat. Mai exact, competentele ligvistice si digitale vor fi sustinute in iarna, in perioada 12-22 februarie. Pana anul acesta, elevii care dadeau Bac-ul sustineau probele orale cu cateva zile inainte de probele scrise.
De asemenea, se are in vedere si reintroducerea probei sportive la Bac, dar deocamdata propunerea este doar in stadiul de proiect. Mai mult, noi materii ar putea fi introduse in programa scolara din 2018. Printre acestea se numara Educatie pentru Nutritie si o materie despre Uniunea Europeana (doar pentru elevii din clasa a XII-a), insa si acestea reprezinta numai niste initiative legislative. Tot la nivel de proiect de lege este si propunerea de introducere a uniformelor obligatorii in scoli.
In ceea ce-i priveste pe dascali, profesorii titulari care vor sa plece prin detasare in alta institutie ar putea fi constranse sa scurteze perioada in care isi pot tine posturile blocate de la 10 ani la cel mult 3. O alta noutate este ca salariile profesorilor vor creste de la 1 ianuarie 2018 cu 25%. Insa sindicalistii din Educatie reclama ca, in mana, cresterea venitului va fi de fapt infima, in medie cu 4 procente, iar asta pentru ca banii pentru marire vor fi inghititi de trecerea contributiilor de la angajator la angajat. O alta crestere salariala, cu 20%, ar trebui aplicata incepand de la 1 martie 2018. SURSA-https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/schimbarile-anuntate-in-educatie-la-inceputul-anului-2018-7638.html?utm_source=legislatiamuncii-03012018&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=580067