PublicitateSocial

Scandalul uniformelor scolare continua. Scolile nu au dreptul de a-i trimite acasa pe elevii care nu poarta uniforma

uniforme-scolare_5467Desi legislatia din Romania arata ca accesul la educatie este liber si nu poate fi ingradit niciunui copil, mai multe unitati de invatamant impun elevilor uniforma scolara. Elevii care nu respecta codul vestimentar sunt mustrati in fata clasei, in unele cazuri li se scade nota la purtare pe motive disciplinare, iar in alte cazuri chiar sunt trimisi acasa.

Cel mai recent caz relatat de presa este cel al unei eleve din judetul Constanta, care in loc sa mearga la scoala cu o fusta neagra simpla, avea imprimate pe material cateva floricele. Directoarea Scolii Gimnaziale Nr.2 din comuna Valul lui Traian, cadru didactic la clasa la care fetita invata, a jignit-o in fata colegilor sai pentru ca a indraznit sa incalce codul vestimentar si a trimis-o acasa desi avea de traversat un drum national si o cale ferata.

In urma acestui scandal, tot mai multe cazuri similare au iesit la iveala, elevii si parintii lor plangandu-se ca mai mult scoli impun copiilor sa investeasca anual cateva sute de lei in uniforme scolare, produse doar de anumiti furnizori, iar cei care nu respecta codurile vestimentare sunt sanctionati.

“Avem un singur distribuitor care vine in fiecare an si ia masuri, iar noi suntem obligati sa purtam aceste uniforme. Saptamana trecuta, doamna directoare Adriana Cazanel m-a trimis acasa, spunandu-mi ca daca n-am pe mine sacoul cu insemnele scolii inseamna ca nu sunt elev al liceului”, a declarat pentru adevarul.ro un elev al Liceului “Spiru Haret” din Moinesti.

La Colegiul National “Liviu Rebreanu” din Bistrita elevii care nu purtau uniforma inainte erau lasati sa stea in curtea scolii, iar acum sunt trimisi acasa. Situatia este asemanatoare si la Liceul Teoretic “Petru Cercel” din Dombovita, unde elevii care nu vin in uniforma nu sunt lasati sa intre in scoala.

Conform legislatiei in vigoare, unitatile de invatamant au dreptul de a impune elevilor un cod vestimentar, insa nu ii pot obliga pe elevi sa le poarte, atat timp cat nu le ofera gratuit.

In momentul in care un elev este trimis acasa pentru ca nu poarta uniforma scolii, practic acelui elev ii este ingradit dreptul la educatie, garantat de Constitutie.MAI MULTE AICI-http://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/scandalul-uniformelor-scolare-continua-scolile-nu-au-dreptul-de-a-i-trimite-acasa-pe-elevii-care-nu-poarta-uniforma-5467.html

Memoratoare gimnaziu si liceu
Memoratoare gimnaziu si liceu

Vezi detalii

Culegere de exercitii rezolvate la limba romana
Culegere de exercitii rezolvate la limba romana

Vezi detalii

Culegere de exercitii rezolvate la matematica