POLIŢIŞTII, ALĂTURI DE ELEVI, LA DESCHIDEREA ANULULUI ŞCOLAR 2013 – 2014

Încă de la debutul noului an şcolar, poliţiştii vor întreprinde o serie de măsuri pentru asigurarea unui climat de siguranţă publică în zona unităţilor de învăţământ / 210 poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Călăraşi vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre didactice, în ziua de 16 septembrie

 

Astfel cei 180 de poliţişti de ordine publică, 20 de poliţişti de la rutieră şi 10 de la alte structuri vor participa la festivităţile desfăşurate la instituţiile de învăţământ, unde vor transmite recomandări elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice, subliniind disponibilitatea de a colabora pentru asigurarea unui climat de siguranţă în şcoli.

 

Măsurile de siguranţă vor fi desfăşurate pe tot parcursul anului de învăţământ. Poliţiştii vor acţiona pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor, şi vor desfăşura activităţi pentru fluidizarea traficului rutier şi pentru prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul neacordării de prioritate pietonilor.

 

Siguranţa în şcoli şi în zona acestora este o prioritate a Poliţiei Române.

Astfel, pentru un an şcolar în siguranţă, a fost elaborat şi aprobat la nivelul M.A.I., M.E.N. şi M.D.R.A.P., Planul Naţional Comun de Acţiune – cadru în domeniul asigurării protecţiei unităţilor de învăţământ, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic şi de prevenire a delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente acestora.

 

La nivelul judeţului Călăraşi, a fost elaborat Planul Teritorial Comun de Acţiune.


Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitate, precum şi activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin „112” şi combaterea absenteismului şcolar.

 

 

Pentru prevenirea oricăror incidente şi, în special, a victimizării elevilor, poliţiştii recomandă:

        Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni;

        Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când alegeţi traseul pe care vă deplasaţi către şcoală şi nu întârziaţi pe drum; alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi;

         Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată;

        Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun;

        Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor;

        Nu vă implicaţi în altercaţii. Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol!


Poliţiştii recomandă tinerilor să evite anturajul persoanelor care au un comportament violent, să nu frecventeze locuri în care se consumă alcool, se adună persoane dubioase, se practică jocuri de noroc!

Părinţii sunt sfătuiţi să-şi supravegheze foarte atent copiii, să comunice cu aceştia, să se intereseze în permanenţă de situaţia lor şcolară şi, când constată un comportament deviant, să se adreseze profesorilor, poliţiştilor, psihologilor, care îi pot sprijini în rezolvarea problemelor!

Error