MUZEUL GUMELNITA OLTENITA-deschiderea expozitiei PEISAJE DE LA DUNAREA DE JOS !

muzeu 2 025

muzeu 2 003muzeu 2 013muzeu 2 019muzeu 2 025muzeu 2 030muzeu 2 033Vineri,13 februarie 2015, ora 12: 00,a avut loc în sala mare a Muzeului Civilizaţiei Gumelniţa Oltenița deschiderea vernisajului expoziţiei  de fotografie aeriană ,,Peisaje la Dunărea de Jos”, organizată de muzeu în colaborare cu Institutul Naţional al Patrimoniului.
Expoziţia pe care o prezentăm publicului face parte din proiectul „Arheopeisajele Europei” (Archaeolandscapes Europe).
Autorii acestui proiect au făcut, în anii 2007 – 2012, 25 de  zboruri de fotografiere aeriană a peisajului dintre Olt la vest, Dunăre la sud, țărmul Mării Negre, la est și zona subcarpatică între Ialomița și Prahova la nord, cu unele incursiuni și dincolo de Munții Carpați, pe traseul autostrăzii Sibiu – Orăștie – Deva.
 A rezultat o arhivă de cca. 7.000 de imagini care contribuie la completarea repertoriului arheologic, studierea modificărilor intervenite în peisaj (atât cel cultural, cât și cel geografic), monitorizarea amenințărilor patrimoniului și sprijinirea eforturilor de cercetare și salvare pe traseele lucrărilor de infrastructură pentru a diminua, pe cât posibil, daunele produse de aceste intervenții, prin realizarea unor mărturii documentare peste timp.
Expoziția prezintă o mică selecție din aceste fotografii aeriene. Autorii fotografiilor aeriene sunt Carmen Bem și Irina Oberländer-Târnoveanu (proiect ArcLand).
 

Error