Social

MINISTRUL EDUCATIEI: “TREBUIE SA VEDEM CUM II CALIFICAM PE PROFESORII NECALIFICATI. NU AM VAZUT NICAIERI UN ORTOPED FACAND O OPERATIE LA OCHI”

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri, ca actul de educatie va creste atunci cand in sistem vor fi peste tot profesori calificati. De asemenea, a spus la DC News ca va sustine admiterea elevilor la liceu prin examen doar atunci cand va avea un criteriu clar de orientare scolara a elevului, alaturi de profesor si parinte.

Ministrul a vorbit despre profesorii necalificati din sistemul de invatamant:

“Trebuie sa vedem cum ii calificam pe profesorii necalificati de astazi. Am mai spus si repet — inca in sistemul de invatamant avem profesori necalificati. Chiar daca au terminat matematica si predau istoria, ca asa le permite legea, sau chiar nu au nicio calificare. De aici trebuie sa incepem pentru ca nu am vazut in niciun spital din Romania in care te-ai dus si te-a operat un medic care nu e medic, care nu e specialist. Nu am vazut nicaieri un ortoped facand o operatie la ochi. (…)

Avem profesor bun la matematica, dar nu avem profesor de desen in scoala respectiva si trebuie sa faca profesorul de matematica desen”, a spus Liviu Pop, subliniind ca actul de educatie va creste atunci cand in sistem vor fi peste tot profesori calificati.

Ministrul este de parere ca momentan nu se poate introduce admiterea la liceu prin examen: “Nu cred ca astazi putem sa introducem admiterea la liceu in conditiile in care nu avem orientare scolara. Nu vreau sa dau exemplul altora, eu sunt tatal unei fetite care este in clasa a VII-a, scoala nu mi-a dat instrumentele necesare sa vad catre ce este pliata fetita mea. Vrea sa mearga pe zona teoretica, tehnologie. scoala nu are inca instrumentele prin care parintele, alaturi de profesori, si de elev la un moment dat, sa identifice care este orientarea in scoala.

Nefacand lucrul acesta, vin efectiv cu un criteriu total aleator — ‘hai sa dam toti admitere la liceul cel mai bun din Bucuresti, la cel mai bun profil’, si toti iau nota 10. si constatam ca, de fapt, din cei care finalizeaza liceul 30 sau 40% nici nu fac o universitate pe domeniul pe care au mers la liceu. Sustin aceasta admitere dupa ce am un criteriu clar de orientare scolara a elevului alaturi de profesor si parinte”, a precizat Liviu Pop.SURSA—https://www.portalinvatamant.ro/articole/noutati-97/ministrul-educatiei-siquottrebuie-sa-vedem-cum-ii-calificam-pe-profesorii-necalificati-nu-am-vazut-nicaieri-un-ortoped-facand-o-operatie-la-ochisiquot-7227.html