RADIO TV OLTENITA
Cultural

Luna martie, luna francofoniei la Colegiul National ,,Neagoe Basarab’’ din Oltenita !

In fiecare an, pe 20 martie, sărbătorim Ziua Internatională a Francofoniei, ocazie cu care sunt organizate activitați diverse de catre toți profesorii de limba franceza. Anul acesta, fiind un an atipic din cauza pandemiei, evenimentele s-au desfășurat online, dar s-au bucurat de un succes la fel de mare. Astfel, pentru a marca acest eveniment, doamna Doina Șerban, profesor de limba franceză la Colegiul Național ,,Neagoe Basarab”Oltenița, a organizat împreuna cu 20 de elevi de la clase diferite o activitate la care au participat doi reprezentanți ai Institutului Francez din București, Virgile Prod’homme, director de cursuri si examene, si Ruxandra Boitan, responsabil examene. De asemenea, la activitate au fost invitate Elena Dobra si Raluca Achim, profesoare de limba franceză, dar și directorul liceului, profesorul Marian Ursu.
Elevii au participat activ la o dezbatere animată de Virgile Prod’homme si Ruxandra Boitan despre rolul francezei in viața lor, despre oportunitățile oferite de cunoașterea acestei limbi străine și despre importanța obținerii unui certificat DELF/DALF. A urmat apoi un concurs de discurs în limba franceză jurizat de Virgile Prod’homme, concurs în cadrul caruia elevii au demonstrat că sunt capabili sa folosească limba franceză pentru a-și transmite găndurile și sentimentele. La rândul lor, cei mici, elevi de la clasele a VI-a si a VII-a, i-au desfătat pe oaspeți cu filmulețele lor,,Je filme mon quartier”, filmulețe în care fiecare și-a prezentat cartierul în care locuiește. Filmulețele au fost jurizate de Ruxandra Boitan si de doamnele profesoare Dobra și Achim. Totul a fost ,,presărat” cu cântece în limba franceză interpretate de eleve talentate ale colegiului nostru.
La sfârșitul activității, Virgile Prod’homme si Ruxandra Boitan au declarat că au găsit la Oltenița copii deschiși, receptivi, creativi care au dovedit abilități de comunicate în limba franceză. De asemenea, oaspeții de la Institutul Francez din București au subliniat faptul ca activitatea a fost dinamică, reușită, că nu au simțit când au trecut cele două ore și că își doresc să continue seria întâlnirilor cu elevii colegiului. De asemenea, s-a discutat din nou despre realizarea unui centru pentru susținerea examenului DELF la Oltenița, la Colegiul Național ,, Neagoe Basarab’’, centru care sa faciliteze accesul elevilor la obținerea acestei diplome. Doamna profesor Doina Serban susține ca activitate organizată pentru a sărbători Ziua Internațională a Francofoniei s-a bucurat de succes în rândul elevilor, acestia declarând ulterior că au descoperit lucruri interesante, ca întâlnirea cu un vorbitor nativ a fost pentru ei o provocare si, în același timp, un ,,test’’.