La multi ani colegilor din presa!!!
De Ziua Mondiala a Libertatii Presei, ganduri bune se indreapta dinspre politicieni catre cei care ii monitorizeaza intens: atat reprezentantii mass-media traditionale (presa scrisa si radio-TV) cat si cei din „noul val” generat de tehnologia informatiei si Internet (bloggeri, responsabili site-uri de stiri, TV si radio on-line):
Klaus Johannis: „O presa libera contribuie la consolidarea democratiei si la dezvoltarea unei societati prospere. Pentru acest drept am luptat in 1989, iar rolul mass – media este esential in apararea interesului public. Ziua Mondiala a Libertatii Presei ne readuce aminte cat de importanta este libertatea de exprimare.”
Alina Gorghiu: „Mass-media, cu bune si cu rele, reprezinta garantia dreptului nostru fundamental la libera exprimare. De Ziua Libertatii Presei, noi toti – oameni politici, patronat, ziaristi, telespectatori, cititori sau ascultatori – ar trebui sa ne gandim mai apasat la cat de mult ne-a lipsit acest drept fundamental in perioada comunista, cat de pretios este, dar si cat de usor se poate pierde. Tuturor acelora care au rabdare ore intregi in fata usilor inchise pentru a smulge o declaratie de cateva minute la finalul unor sedinte prelungite, acelora care petrec saptamani in sir deslusind itele unui subiect de investigatie, acelora care isi asuma riscuri extreme in teatrele de operatii militare, acelora care prin scriitura lor ajung sa schimbe destine sau sa determine luarea unor decizii cu mare impact social le transmit un gand bun, sa ramana determinati si sa lupte pentru libertatea lor de exprimare. Libertatea lor, e libertatea noastra.”
Raluca Surdu: „La multi ani liberi de prejudecati si tentatii senzationaliste, multi ani fara constrangeri si limitari nedemocratice, tuturor colegilor din presa!”
Ziua mondiala a libertatii presei a fost proclamata de catre Adunarea Generala a ONU, in 1993, in urma unei recomandari adoptate in cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferintei Generale a UNESCO in 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondiala a libertatii presei pentru a aduce in atentia publica importanta si necesitatea respectarii libertatii de exprimare, conform articolului 19 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimarii opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fara imixtiune din afara, precum si libertatea de a cauta, de a primi si de a raspandi informatii si idei prin orice mijloace si independent de frontierele de stat.” Aceasta zi celebreaza principiile fundamentale ale libertatii presei si reprezinta un prilej pentru a evalua libertatea presei in intreaga lume. Este o zi de reflectie in randul profesionistilor mass-media cu privire la problemele libertatii presei si a eticii profesionale. (Sursa: AGERPRES)
Potrivit Codului deontologic adoptat de Clubul Roman de Presa,
– ziaristul are datoria primordiala de a relata adevarul, indiferent de consecintele ce le-ar putea avea asupra sa, obligatie ce decurge din dreptul constitutional al publicului de a fi corect informat (art. 1)
– ziaristul poate da publicitatii numai informatiile de a caror veridicitate este sigur, dupa ce in prealabil le-a verificat, de regula, din cel putin 2 surse credibile (art.2)
– ziaristul nu are dreptul sa prezinte opiniile sale drept fapte. Stirea de presa trebuie sa fie exacta, obiectiva si sa nu contina pareri personale (art.3)
– ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentrua obtine informatii sau imagini despre aceasta (art. 4)
– ziaristul va da publicitatii punctele de vedere ale tuturor partilor implicate in cazul unor pareri divergente (art. 5)
– ziaristul va pastra secretul profesional privind sursele informatiilor obtinute confidential (art.6)
– ziaristul are responsabilitatea civica de a milita pentru instaurarea justitiei si dreptatii sociale (art. 7)
– in exercitarea profesiei si in relatiile pe care le intretine cu autoritatile publice sau cu diverse societati comerciale, ziaristului ii sunt interzise orice intelegeri care ar putea afecta impartialitatea sau independenta sa (art. 8)
– ziaristul care distorsioneaza intentionat informatia sau face acuzatii nefondate savarseste abateri profesionale de maxima gravitate (art. 9)
– ziaristul si redactia au datoria de a face corectiile necesare in cazul in care, din vina lor, vor fi date publicitatii informatii inexacte (art. 10)
Textul integral al codul poate fi consultat pe pagina Clubului Roman de Presa.
Material realizat de
Centrul de resurse pentru initiativa si actiune – Oltenita