PublicitateSocial

În data de 13 octombrie, la sediul inspectoratului, ora 10.00 Pompierii călărăşeni organizează Ziua Porţilor Deschise cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului la Dezastre

BULETIN INFORMATIV

ZIUA_REDUCEREA_DEZASTRELORZiua Internaţională pentru Reducerea Riscului la Dezastre este o zi în care ne concentrăm asupra impactului pe care dezastrele naturale îl au asupra populaţiei din întreaga lume, în special din ţările sărace, şi reaminteşte importanţa de a lupta împotriva dezastrelor înainte ca acestea să lovească, în scopul prevenirii producerii lor sau în scopul reducerii daunelor. Adesea suntem martorii creşterii vulnerabilităţii la hazarde naturale, în multe ţări, dar şi a severităţii daunelor cauzate de dezastrele naturale.
Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului la Dezastre reprezintă o oportunitate de a creşte gradul de conştientizare a riscurilor dezastrelor şi de a promova o cultură globală a reducerii riscului producerii acestora şi diminuării consecinţelor provocate de ele. Este ştiut faptul că în fiecare an, milioane de persoane sunt afectate de dezastre naturale, iar statisticile arată că frecvenţa şi intensitatea lor sunt în creştere. Pe parcursul ultimilor ani aproape fiecare regiune a lumii s-a confruntat cu o anumită formă de dezastru. Sute de mii de vieţi au fost pierdute, infrastructura distrusă şi mijloacele de existenţă reduse la nivel de supravieţuire. Unele dintre aceste dezastre au cauzat anumitor ţări importante daune economice. Uniunea Europeană recunoaşte faptul că educaţia, pregătirea şi schimbul de informaţii reprezintă modalităţi eficiente de a pregăti populaţia într-un mod mai bun, pentru a face faţă dezastrelor naturale. De aceea, reducerea riscului dezastrelor naturale reprezintă un spectru larg de activităţi – de la pregătirea în caz de dezastru la construirea unor practici reziliente – care îşi propun limitarea impactului dezastrelor naturale asupra comunităţilor. În acest context, pentru marcarea acestui eveniment,
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi va organiza o serie de manifestări dedicate acestei Zile Internaţionale pentru Reducerea Riscului la Dezastre în data de 13 octombrie, acţiuni la care vor fi invitaţi să participe elevi din cadrul mai multor unităţi de învăţământ din municipiul Călăraşi, această zi fiind declarată Ziua Porţilor Deschise.
Cu această ocazie, cadrele inspectoratului vor desfăşura activităţi de informare şi conştientizare a cetăţenilor cu privire la riscurile generatoare de dezastre naturale, regulile de comportare în momentul producerii acestora, precum şi prezentarea mijloacelor de intervenţie în caz de dezastre şi modul de utilizare a acestora.

Marţi 13, Ziua informării preventive

Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel că, în fiecare zi de marţi 13, organizează “Ziua informării Preventive”..
Acţiunile dedicate acestei zile se desfăşoară sub sloganul “Preveniţi ghinionul”, iar activităţile informativ – educative ce vor avea loc urmăresc, în fapt, conştientizarea opiniei publice asupra pericolelor la care se poate expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.
Cadrele Inspecţiei de Prevenire au ales, de această dată, să conştientizeze opinia publică asupra acelor tipuri de situaţii de urgenţă care se produc mai des pe raza judeţului nostru, incendii şi inundaţii.
Se vor desfăşura în data de 13 octombrie a.c., mai multe activităţi de informare preventivă în localităţile Călăraşi, Olteniţa, prilej cu care, cadre ale inspectoratului vor distribui pliante şi ghiduri informative cu măsuri specifice de apărare împotriva incendiilor şi materiale informative privind adoptarea unui comportament corespunzător în cazul producerii unor situaţii de urgenţă (incendii, inundaţii, cutremure, accidente tehnologice şi altele).
De asemenea, cadrele Inspecţiei de Prevenire se vor deplasa în mai multe unităţi de învăţământ din cele două municipii şi vor susţine lecţii de informare preventivă cu elevii, cu acest prilej fiind desfăşurate şi concursuri tematice cu aceştia pe fondul temelor prezentate, iar cei mai buni dintre copii vor fi premiaţi.
În zona Orizont, din municipiul Călăraşi, împreună cu reprezentanţi ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă al municipiului Călăraşi, cadre ale Inspecţiei de Prevenire (structură de specialitate a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi) vor amenaja şi un punct de informare a cetăţenilor, unde doritorii vor putea procura o serie de pliante şi materiale informative ce conţin măsuri şi de prevenire pentru o arie largă de situaţii de urgenţă.
De asemenea, marţi, începând cu ora 10.00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei” al judeţului Călăraşi îşi va deschide porţile pentru toţi cei care doresc să se familiarizeze cu specificul profesiei noastre, vizualizând totodată şi tehnica de intervenţie, cu care echipajele serviciilor profesioniste participă la misiunile de salvare.
În acelaşi context, cei care vor avea plăcerea să ne viziteze şi să ne cunoască, vor putea intra în contact cu pompierii salvatori şi paramedicii SMURD, iar de această dată, cu prilejul derulării „Zilei Informării Preventive”, vizitatorii se vor bucura şi de prezentarea unor exerciţii demonstrative specifice de stingere, descarcerare şi acordare a primului ajutor medical de urgenţă, simulare misiune de căutare-salvare a persoanelor şi multe altele.
Această iniţiativă a pompierilor se înscrie într-un lung şir de activităţi derulate pe linia informării preventive, al cărui principal obiectiv constă în derularea unor campanii de informare „R.I.S.C.”(siguranţa nu este un joc de noroc) şi „Nu tremur la cutremur”, menite să conştientizeze cetăţenii asupra pericolelor la care se expun în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor de comportare specifice situaţiilor de urgenţă, crearea comportamentului preventiv şi atitudinii pro-active în rândul comunităţii în vederea reducerii semnificative a numărului victimelor.