Hora Unirii la Liceul Tehnologic „Ion Ghica” din Oltenița

Ziua de 24 Ianuarie 1859, a fost aniversată la Liceul Tehnologic „Ion Ghica” Oltenița, ca în fiecare an, cu toată prețuirea pe care o merită. Anul acesta activitățile derulate au fost următoarele: informarea elevilor din întreaga școală, prin intermediul unui pliant, cu privire la semnificațiile istorice ale evenimentului; expunere, cu suport video, cu privirea la personalitatea și activitatea legislativă a lui Alexandru Ion Cuza, realizată de către profesorul de istorie Paul Niculiță în fața a circa 50 de elevi; concurs de prezentări power-point realizate de către elevi; hora unirii în curtea liceului.
Sărbătorirea Unirii celei Mici la Liceul „Ion Ghica”, în 24 ianuarie 2014, a fost coordonată de către domnul consilier educativ Paul Niculiță, care a colaborat cu d-na bibliotecară Nedu Tincuța și cu Consiliul Școlar al Elevilor, la aceasta participând conducerea școlii (director Tulgara Angela, dir.adj. Claudia Diaconu), cadrele didactice prezente la școală și un număr mare de elevi de la toate clasele.
Momentul cel mai frumos a fost organizarea horei unirii în curtea școlii, la care au participat elevi și cadre didactice.
Am obținut următoarele reacții din partea celor prezenți.
„Ca profesor de istorie, există evenimente din trecut care te fac să dorești neapărat să te ridici la înălțimea înaintașilor tăi. Este imposibil să faci acest lucru. Nu poți fi nici Cuza, nici Kogălniceanu, nici Ion Ghica, al cărui nume îl poartă liceul nostru, dar poți să le amintești tinerilor despre realizările lor, astfel încât aceștia să înțeleagă faptul că nu pentru toată lumea patria este tagma jăfuitorilor – cum se exprima Tudor Vladimirescu. Țara aceasta, așa hulită cum este, și din interior și din exterior, are oameni buni. Merită, pentru ei, să educi tinerii în spiritul respectului față de istorie și în spiritul patriotismului. Doar că este greu să faci asta doar cu citate de prin cărți, oricât de sugestive ar fi ele, de aceea am căutat metode mai atractive. Așa am ajuns la ideea de a organiza în curtea școlii o horă a unirii, reeditând ceea ce s-a întâmplat în 1859 în multe orașe și sate ale României abia create. Sunt bucuros pentru implicarea Consiliului Elevilor în asigurarea logisticii activității, respectiv stația de amplificare și boxele, proprietatea elevului Liviu Gruia. Cred că totul a fost util și plăcut.” (consilier educativ, prof. Paul Niculiță)
„Mi s-a părut o idee bună aceea de face o horă a unirii pe platoul din curtea școlii. Este cântecul simbol al zilei de 24 ianuarie 1859. M-am prins în horă alături de colegii mei profesori și de elevi. Am observat că elevii cântau și ei Hora Unirii, ceea ce înseamnă că activitățile de anul acesta au depășit cadrul formalismului festivist și au ajuns la inimile copiilor, ceea ce este cu adevărat lăudabil.” (director adjunct, prof. Claudia Diaconu)
„În calitate de bibliotecară a școlii, încerc să-mi aduc contribuția la tot ceea ce înseamnă activitate culturală, educativă și de promovare a valorilor din orice domeniu. Astăzi am contribuit cu realiazarea unor cocarde tricolore, pe care elevii le-au purtat în piept. Am sesizat că le-a plăcut și că elevii noștri nu resping simbolurile naționale, dimpotrivă, sunt mândrii să le poarte.” (bibliotecară Nedu Tincuța)
„Am participat cu plăcere la activitățile dedicate Unirii Principatelor. Am încercat să atrag un număr mare dintre colegii mei să se implice activ în cele pregătite. Cred că am reușit să facem ceva frumos. Acum ne vom gândi la ceva la fel de frumos pentru următoarea acțiune a Consiliului Școlar al Elevilor, cea de Valentine`s Day.” (președinte al CȘE, Marina Checiu)
„Hora unirii a fost super. Afară începuse să ningă, era frig, dar noi dansam și cântam Hora Unirii.  Domnul profesor ne arătase un tablou celebru cu o horă a unirii la Craiova, în 1859. Am vrut să fim și noi ca oamenii din tabloul acela.” (Roxana Ene, elevă)
„Este foarte bine că profesorii de la școala unde este băiatul meu, se preocupă să-i învețe lucruri cât mai diverse. E bine că le oferă alternative pozitive, altfel se apucă de droguri, de alcool, sau de cine știe ce prostii. I-am dat voie băiatului meu să ducă la școală stația și boxele proprii, deoarece școala nu are așa ceva. Ar fi bine pentru școală să aibă tot ce-i trebuie. Copiii adoră să danseze, să facă spectacole, să se audă vorbind sau cântând la microfon. Un profesor, dacă vrea să facă ceva pentru elevii săi și are nevoie de o banală stație de amplificare cu două boxe, pe care nu le are, trebuie să plătească pe cineva care are asemenea aparatură, sau trebuie să se umilească cerându-le unor oameni binevoitori să-l ajute. Eu eram dispusă să contribui, ca părinte, cu zece lei, pentru ca școala să-și cumpere o stație de amplificare audio. Dar domnul ministru a zis că nu este voie, așa că profesorii mi-au respins oferta. Rămâne doar ca Primăria să dea bani tuturor școlilor pentru așa ceva. Important pentru astăzi este că băiatul meu a venit încântat de la școală, ceea ce mi-aș dori să se întâmple în fiecare zi. ” (Teodora Gruia, părinte)

Error