Gazeta de Budesti nr 8 -INTERVIU FARA MASCA !

În  nr.8 de la apariție si primul nr pe anul 2022, Gazeta de Budești are onoarea de a-l avea ca oaspete pe domnul Marineață Ionuț, președintele Asociatiei ”Ai vointa, ai putere”. Această asociație este un ONG ce-și are sediul in mun. Oltenița. Numele asociației si a președintelui său se află pe buzele multor oameni din zona noastră, se vorbește mult despre acțiunile si proiectele lor, despre oamenii care au beneficiat de aceste actiuni si de aceste proiecte dar, în ciuda acestor lucruri deosebite, despre omul  Ionuț Marineată nu se știe mai nimic, fiind parcă descălecat dintr-un roman marquezian sau kafkian, având o aura metafizică si imaterială.

 

  • Iorgu Dumitru: Cine sunteți dumneavoastră, domnule Ionuț Marineață ?

Ionuț Marineață : Sunt un simplu om printre oameni care incearcă să facă ceva pentru oameni! Un om care am invățat și invăț zilnic.

  • Iorgu Dumitru: De unde până unde ideea unei asemenea asociatii ?! Vă place ceea ce faceți ?

Ionuț Marineață : Ideea a venit când eram in alte ONG-uri și am văzut că zona noastră nu are un ONG care să se zbată pentru comunitatea defavorizată, pentru copiii cu CES. Asociația este o parte din sufletul meu.  Fapt pentru care Asociația are doua sedii : unul in Oltenița și unul in Giurgiu .

3-Iorgu Dumitru: Această activitate depinde mult de bunăvoința, voluntariatul si altruismul oamenilor. Cum răspund oamenii la apelul dumneavoastră ? Ce cer in schimbul bunăvoinței lor (daca cer, bineînțeles) ?

Ionuț Marineață : Un lider adevărat arată el primul că muncește, nu stă la un birou și doar așteaptă. Așa are oameni alături. Așa mi-am format echipa care la rândul ei a ajuns să atragă voluntari.  Prima dată oamenii au fost sceptici, fără incredere in acest ONG. Dar zilnic si clipă de clipă le-am dovedit oamenilor că nu ne-am inființat de formă, ci ne-am inființat să muncim, să ajutăm acolo unde este greu. Omul nu ai cum să-l mulțumești intru-totul. Cei care au ajuns să fie alături de noi, nu cer nimic în schimb.

4-Iorgu Dumitru: Cum vă impăcati cu autoritățile locale in activitatea dumneavoastră? Există colaborare si intelegere ? Aveți sau ați avut proiecte comune ?

Ionuț Marineață : Depinde de autoritate. Sunt autorități care ne plac, altele care nu ne plac. Dragoste cu forța nu se poate. Sigur că avem și colaborări fructuoase cu anumite autorități unde impreună depunem si proiecte pe fonduri europene. Mitreni, Căscioarele, Budești, Vedea, Gogosari , Giurgiu, Ulmeni.

5-  Iorgu Dumitru :Și o întrebare mai delicată ! Cum stați cu politicul ? Mă refer la faptul că, politicienii, in subiectivismul lor meschin, au tendința de a se aciuia pe langă un ONG, iși lipesc imaginea de acțiunile acestor ong-uri, in special in apropierea alegerilor, ca mai apoi, până la alegerile viitoare, să nu-i mai vezi. Ați pățit-o și dumneavoastră ? Există totuși, politicieni corecți care v-au ajutat dezinteresat, in afara campaniilor electorale si fără să vă ceară ceva in schimb ? Nici măcar o fotografie ?

Ionuț Marineață : Asociația Ai voință Ai putere nu are culoare politică, nu are o persoană politică in spate. Știu că tot ce  este condus de către un om politic sau de un partid, atunci are și vibilitate mare și primește și sprijin. Noi nu avem, noi suntem o mână de oameni tineri care muncim enorm zilnic dar cu multă placere si cu suflet. Nu sunt cu nici un partid. Politica te poate ridica dar te și poate băga in mormânt. Pe parcursul anilor au fost persoane politice care au crezut că pot să se ,,aciueze,, pe lângă asociație, dar au văzut că nu acesta este scopul asociatiei. În ultima vreme un singur om politic a intrat in asociația noastră și care a incercat să ne ajute privind un spațiu pentru actul terapeutic al copiilor.

6- Iorgu Dumitru : Apropo de fotografii : Există in practica mai  tuturor ong-urilor de profil, obiceiul de a face fotografii cu victimile unor situații deosebite si care beneficiază de un anumit ajutor din partea acestor organizatii. Vă spun sincer că eu nu agreez asemenea practici, deși știu că aceste poze sunt necesare pentru a justifica acțiunea și banii cheltuiți cu acțiunea respectivă. Dincolo de aceste justificări necesare, recunosc, care este filosofia acestor imagini ce sunt publicate in fel și chip, uneori, scuzați-mă, in mod agresiv, riscând de multe ori să expună copiii in mod special, umilințelor celor din jur. Credeți că s-ar putea evita aceste riscuri ?

Ionuț Marineață : Acum fiecare ONG decide ce tipuri foto vrea să promoveze. Vă dau dreptate, unele poze sunt agresive. Noi postăm pozele cu rezultatul unei campanii ca dovada a sprijinului primit de la oameni. Dar și aici suntem  atenti ce postăm.

7- Iorgu Dumitru:  Ne aflăm in plină criză sanitară, climatică si economică. În acest context, cât de utilă este o organizație ca cea pe care o conduceți ? Sunt conștienți oamenii de necesitatea existenței unui ONG ca al dumneavoastră in societate, în aceste vremuri grele si dacă da, ce fac ei pentru a veni in sprijinul dumneavoastră ?

Ionuț Marineață : Incă de la începutul acestei crize, asistentul social al Asociatiei noastre Belachlavek Roxana, a fost ,,arbitrul,, care a demarat proceduri de sprijin in această situatie. Un asistent social devotat, plin de inițiativă, organizat și cu mult suflet dedicat pentru tot ce este bun pentru oameni. Pe toată acestă perioadă destul de critică, asociatia a reusit să sprijine cu dezinfectant, măști, pampers, alimente, dar si terapii pentru copii. Firmele care au susținut acestea au fost de la București dar in același timp am avut sponsori și din Budești , zona Oltenita. Singurii oameni care au văzut necesitatea noastră au fost bătrânii care au primit sprijinul nostru cât și beneficiarii asociatiei noastre – copiii.

 

8-Iorgu Dumitru : La inceputul acestui interviu vorbeam de voluntariat. Există in România și în special in județul Călărași, un cult al voluntariatului ? Ce înseamnă voluntariat ? Există o filosofie a voluntariatului?

Ionuț Marineață : Consider ca fiecare ONG are pe langa acesta voluntari. Așa cum și noi avem.  Avem legea voluntariatului – 78/2014 . Voluntariat se considera orice activitate de interes public intreprinsa in domenii precum: arta si cultura, sport si recreere, educatie si cercetare, protectia muncii, sanatate, asistenta sociala, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar si/sau filantropic, dezvoltare comunitara si dezvoltare sociala.

9- Iorgu Dumitru: Fiind constient că asociația dumneavoastra are nevoie de expunere a realizărilor și problemelor ei și de ce, nu,  de reclamă, vă rog să vorbiți despre proiectele, despre  succesele și despre nevoile asociației ”Ai voință, ai putere” !

Ionuț Marineață : Orice proiect de succes se face cu oameni. Nu as putea să imi asum ca ale mele. Ci ca ale noastre. Adică și a colegelor mele: Belchlavek Roxana- asistent social, Stan Oana – psiholog, Niculescu Ana- contabil, care impreuna am reusit. Am sa va dau doar cateva exemple: 1.Centrul de terapii din Oltenita pentru copiii cu CES infiintat in anul 2021 văzând lipsa acută a unui astfel de centru pentru zona noastră. Iar acum copiii au unde să facă terapia ABA, Senzorială, Terapia Tomatis, Terapia 3C, Terapie de socializare, Terapie de grup, Terapie comportamentală etc.

2.Un magazin Social ,,Puterea faptelor bune,, initiator al acestuia, este Asistentul social Belachlavek Roxana care privește sprijin pentru oamenii greu incercati și in dificultate.

  1. Proiect pe fonduri europene: Construiește-ți viitorul – in domeniul Horeca , unde un numar de 181 de elevi fac practică in acest domeniu.

Nevoile asociatiei noastre este colaborarea eficienta cu autoritățile, ca împreună să facem fapte bune pentru oameni. In zona noastră este lipsa unui centru multifuncțional social. Victime ale violentei domestice, Mamă și copil, adăpost de noapte, centru pentru bătrâni. Sustinerea copiilor cu autism adhd, sustinea campaniilor noastre. Oricine dorește să sprijine Actiunile asociatiei Ai voință Ai putere o pot face în contul ASOCIATIA “AI VOINTA,AI PUTERE IBAN : RO08 RZBR 0000 0600 1889 7013

 

10-Iorgu Dumitru: Domnule Ionuț Marineață vă mulțumesc in numele cititorilor Gazetei de Budesti pentru amabilitatea si promptitudinea cu care ați răspuns întrebărilor noastre si și așa cum avem obiceiul, vă lăsăm ultimul cuvînt, care să fie un mesaj către cititorii gazetei noastre:

Ionuț Marineață : Și eu vă mulțumesc. Nimic nu o să iasă dacă nu facem cu suflet, cu dedicare – plăcere, cu voință și putere! Orice faceți să fie din suflet!

 

 

Error