Politic

Dumitru Coarnă , deputat PSD !

Dumitru Coarnă

, deputat #PSD:

“A plouat cu promisiuni electorale, dar a secat fondul pentru #agricultură! Fenomenul acesta “meteorologic” ciudat se întâmplă mult prea des în noua #guvernare. Legea Bugetului de Stat pe 2021 a uitat și de #fermierii care au pierdut recolte întregi din cauza secetei, și de agricultură, care pentru mulți români reprezintă principala activitate și singura sursă de venit.
#Amendamentul care prevedea suma de 1 miliard de lei pentru fermieri a fost #respins de Comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci, care au avizat în schimb pozitiv bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul 2021, #fără să cuprindă #despăgubirile pentru recoltele distruse de #secetă și fondurile pentru realizarea de sisteme de #irigații în zonele afectate.
În ”linie” au fost votate negativ mai multe propuneri aduse proiectului de buget, inclusiv cele care privesc două subiecte de importanță majoră ce vizează județul #Călărași: acordarea despăgubirilor pentru fermierii din județul Calărași pentru culturile afectate de secetă și realizarea unor sisteme funcționale de irigaţii în acest județ.
Folosiți ca pretext în campania electorală, banii alocați despăgubirilor pentru culturile de toamnă și pentru cele de primăvară nu au mai fost acordați, iar fermierii călărășeni privesc neputincioși la ploaia de promisiuni mincinoase care nu le mai salvează recoltele, nici nu le achită creditele la bănci, mulți dintre aceștia fiind în pragul falimentului și trăind la limita subzistenței.
Fiind un judeţ de câmpie, terenurile agricole ocupând peste 84% din suprafaţă, #agricultura este activitatea economică principală a judeţului Călăraşi. Circa două treimi din producţia agricolă a judeţului o reprezintă aportul sectorului vegetal, acesta fiind orientat cu precădere spre culturile de cereale boabe, plante oleaginoase şi plante de nutreţ.
Cu toate că Ministrul Agriculturii a promis la mijlocul anului trecut că despăgubirile de aproape 450 milioane de euro vor ajunge încă din decembrie 2020 în conturile fermierilor din toată țara, pentru efectele negative produse de seceta din toamna anului 2019 şi primăvara anului 2020, urmând a fi despăgubiţi 35.000 de fermieri, ale căror culturi au fost calamitate, aceste despăgubiri nu sunt prevăzute în Legea bugetului pe 2021, drept urmare nici nu s-au alocat.
Cum producţia la hectar a fost afectată în proporție de 100%, atât la culturile de toamnă din anul 2019, cât și la cele din primăvara anului 2020 din cauza secetei, fermierii din județul Călărași au nevoie urgentă de fonduri pentru acoperirea daunelor suferite, pentru plata ratelor la creditele contractate cu diferitele bănci și de fonduri pentru implementarea unui sistem viabil de irigații pentru a preîntâmpina asemenea situații dezastruoase.
Agricultura județului Călărași nu îşi atinge întregul potenţial în lipsa unui sistem de irigaţii funcțional și în condițiile neacordării subvențiilor pentru fermieri, acestea fiind şi principalele motive pentru care, la mai multe culturi, România înregistrează unele dintre cele mai slabe randamente la hectar din UE.
Județul Călărași merită o politică agricolă adecvată, care să răspundă eficient așteptărilor fermierilor în ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, protecția biodiversitătii, dar și în vederea asigurării unui venit echitabil pentru munca și sudoarea fermierilor, pentru că, așa cum susținea și Mihail Kogălniceanu, “agricultura este maica neamului omenesc care hrănește fiii săi””.