Deputatii au adoptat tacit desfiintarea inspectoratelor scolare. Cine preia atributiile de administrare a scolilor

Camera Deputatilor a adoptat tacit propunerea privind desfiintarea inspectoratlor scolare. Atentie! Camera Deputatilor a fost prima camera sesizata, iar pentru a intra in vigoare propunerea de desfiintare a inspectoratelor scolare, aceasta are nevoie de votul senatorilor.

Desfiintarea inspectoratelor scolare a fost ideea propusa de reprezentantii sistemului de invatamant, care considera ca acestea sunt “institutii toxice, comuniste si corupte”. In plus, prin desfiintarea inspectoratelor scolare se urmareste oferirea factorilor decizionali unitatilor de invatamant.

“Descentralizarea in domeniul educatiei este absolut necesara pentru a da putere scolilor sa ia decizii si comunitatii locale sa se implice cu adevarat si a fost cuprinsa in strategia de descentralizare, realizata de Guvern, in 2006. Vreau sa pornesc o dezbatere reala pe acest subiect, iar primul pas este sa oferim o forma si un cadru institutional, iar Comisia de invatamant din Camera Deputatilor va trebui sa-si asume acest rol”, subliniaza Cornel Comsa, initiatorul proiectului legislativ.

Daca inspectoratele scolare vor fi desfiintate, atributiile de administrare vor fi preluate de administratia locala, care detine deja terenurile si cladirile in care functioneaza scolile si se care se vor ocupa de acestea in baza resurselor proprii si a finantarilor de la minister.

Daca proiectul legislativ va fi adoptat, inspectiile scolare vor fi realizate de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii Invatamantului Preuniversitar (ARACIP). Acesta va monitoriza si respecta standardele nationale si indicatorii de performanta prin inspectie scolara.MAI MULTE -AICI-http://www.portalinvatamant.ro/articole/anul-scolar-2013-2014-17/deputatii-au-adoptat-tacit-desfiintarea-inspectoratelor-scolare-cine-preia-atributiile-de-administrare-a-scolilor-6021.htmldesfiintare-inspectorate-scolare_6021