Au voie elevii sa intre la ore daca nu poarta uniforma scolara obligatorie?

lic-sahiaDupa doar cateva saptamani de la debutul anului scolar 2016-2017, tot mai multi parinti ne scriu pe adresa redactiei ca introducerea uniformelor obligatorii pentru elevi este un cosmar pentru familiile cu posibilitati financiare reduse, tinand cont ca pretul acestora variaza intre 200-300 de lei.

Ce se intampla daca parintii nu au bani sa cumpere uniformele obligatorii pentru elevi?

Teoretic, legislatia in vigoare nu permite unitatilor de invatamant sa interzica accesul elevilor care nu poarta tinuta vestimentara stabilita de conducerea scolii.

“Tinuta vestimentara sau lipsa elementelor de identificare nu poate reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului in perimetrul scolii”, se arata in statutul elevilor, care a intrat in vigoare odata din anul scolar 2016-2017.

Practic, inca mai intalnim situatii in intreaga tara unde elevii nu sunt primiti la ore pentru ca nu poarta ori pentru ca nu au bani sa cumpere uniformele obligatorii impuse de conducere unitatii de invatamant.Parintii aflati in aceasta situatie disperata ne cer zilnic sfatul si ne intreaba ce pot face daca nu au bani sa le cumpere copiilor uniforme si acestia nu mai au voie sa intre in scoala. Practic, copiilor le este ingradit accesul la educatie, ceea ce este interzis prin Constitutia Romaniei.

In opinia noastra, unitatile de invatamant care interzic elevilor accesul in scoli din cauza lipsei uniformei obligatorii, incalca reglementarile aduse de Statutul Elevului, iar astfel de situatii trebuie aduse la cunostinta Ministerului Educatiei si Inspectoratului Scolar Judetean, care vor analiza situatia si vor lua masurile corespunzatoare in acest sens.

Mai mult decat atat, precizam ca uniforma scolara NU este obligatorie prin lege in anul scolar 2016-2017, ci decizia de a impune sau nu o anumita tinuta vestimentara este la latitudinea fiecarei unitati de invatamant preuniversitar.

Fise de lucru distractive si educationale
Fise de lucru distractive si educationale

Vezi detalii

Plansele educationale chimie
Plansele educationale chimie

Vezi detalii

Culegere pentru invatarea limbii engleze
Culegere pentru invatarea limbii engleze

In plus, scolile nu pot nici sa sanctioneze eleviii cu scaderea notei la purtare pentru lipsa uniformei. Anul scolar trecut, o scoala din Bucuresti a fost sanctionata cu 1.000 de lei de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) pe motiv ca reprezinta “discriminare indirecta” prevederea din regulamentul unitatii de invatamant referitoare la scaderea notei la purtare in cazul in care nu este folosita uniforma.

Conform statutului elevilor, acestia nu pot fi sanctionati sau mustrati in fata clasei, iar sanctionarea lor se poate face astfel:

– observatie individuala;
– mustrare scrisa;
– retragerea temporara sau definitiva a bursei de merit/socie/bani de liceu/profesionale;
– mutarea disciplinara la o clasa paralela din aceeasi unitate de invatamant;
– preavizul de exmatriculare;
– exmatriculare;

Atentie! Elevii nu pot fi supusi unei sanctiuni colective!

Profesorii pot sanctiona elevii cu scaderea notei la purtare cu un punct pentru fiecare 10 absente nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absente nejustificate din numarul de ore pe semestru la o disciplina sau modul.

Cunoasteti cazuri in care elevii au interdictia de a intra in scoli pentru ca nu poarta ori nu detin uniforme scolare? Va rugam sa descrieti situatia la sectiunea de comentarii de mai jos!SURSA-https://www.portalinvatamant.ro/articole/regulamente-27/au-voie-elevii-sa-intre-la-ore-daca-nu-poarta-uniforma-scolara-obligatorie-6719.html?utm_source=legislatiamuncii-04102016&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=580067

 

Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 4.5 din 8 voturi

 

Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Va oferim GRATUIT Capcanele Gramaticii. Top 3 greseli comune explicate pe intelesul copilului tau
Ce sa inveti? Cum sa inveti? Cand sa inveti? Modele si Exemple.
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la
Newsletterul Gratuit si fii informat!

Alte stiri

eNews Portal INVATAMANT

Descarca GRATUIT raportul special

Capcanele Gramaticii! Top 3 greseli comune explicate pe intelesul copilului tau

Capcanele Gramaticii! Top 3 greseli comune explicate pe intelesul copilului tau

Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit