PublicitateSocial

Ansamblurile populare spanţovene, „Cununa” şi „Mugurelul”, recunoscute pe plan naţional

SPANTOV-DANSURIDouă doamne profesoare iubitoare de muzică şi dans popular şi elevii pe care îi pregătesc, dedicaţi şi pasionaţi acestui gen de activităţi culturale, reuşesc împreună prin evoluţiile lor, să facă cunoscută în ţară comuna Spanţov. Dacă acum un an pe vremea aceasta, câştigau inimile publicului din Caransebeş, toamna aceasta a adus roade noi pentru aceşti tineri dornici de a păstra tradiţia şi portul popular, dar şi de a împărtăşi din frumuseţea jocului şi altor iubitori de folclor.

Astfel, la data de 6 septembrie, au participat la Festivalul Naţional de muzică populară şi dans pentru copii, adiţia a IV – „Moineşteanca” unde au obţinut premiul II şi premiul III, iar pe 18 octombrie au încântat publicul din oraşul Focşani cu ocazia Festivalului internaţional de folclor, „Vrancea, plai de dor”, ediţia a IV, unde au obţinut menţiune specială. Cine sunt, cum s-au constituit ca formaţie de dansuri populare, ce zone ale ţării abordează prin dansurile lor şi ce planuri de viitor au, am aflat de la doamnele Simona Gheorghescu şi Anghelina Braică.

Rep: Cine sunteţi d-na Anghelina Braică, ca şi formaţii de dansuri populare?

A.B.: Suntem două formaţii de dansuri populare „Mugurelul” şi „Cununa” din comuna Spanţov, în care activează elevii şcolilor din Stancea şi Spanţov.

Rep: Când v-aţi format ca trupe de dansuri şi în ce împrejurări?

A.B.: Formaţia de dansuri populare „Mugurelul” a fost înfiinţată în anul 1972 la iniţiativa d-lui Petre Mitiţescu, din dorinţa de a aduce în prim plan tradiţiile, obiceiurile şi dansurile din patrimoniul local şi de a insufla respectul şi dragostea pentru folclor copiilor. În anul 2013, formaţia a fost preluată de mine şi de d-na profesor-instructor Simona Gheorghescu. Formaţia de dansuri populare „Cununa” a fost înfiinţată la iniţiativa subsemnatelor în anul 2013, având concursul părinţilor, care au contribuit la achiziţionarea costumelor populare, şi al copiilor, dornici de a cunoaşte şi învăţa jocurile populare româneşti.

Rep: De ce aţi ales să vă numiţi aşa?

A.B.: Alegerea numelor a fost poate cel mai greu moment din existenţa acestor formaţii de dansuri populare. Am căutat să îmbinăm tradiţia locală şi cultura românească. A reieşit două nume sugestive cu care ne mândrim foarte tare.

Rep: Ce gen de muzică populară abordează cele două formaţii de dansuri?

A.B.: „Mugurelul” a abordat de la început şi până astăzi, suite de dansuri populare din care fac parte dansuri locale (hora, românul, alimoniţa, sârba, brâul, raţa, floricica, dogarul, neagra), dar şi datini şi obiceiuri locale de Crăciun (capra, vasilica), de Paşti (scaloianu, paparuda), legate de nuntă. „Cununa” doreşte să scoată la lumină valori autentice ale datinilor şi obiceiurilor, ale cântecului şi dansului popular şi să implice tinerii în aceste minunate acţiuni, activând astfel patrimoniul cultural imaterial al tuturor românilor.

Rep: Cât de important este contactul cu publicul pentru aceste formaţii şi cum le ajută acesta?

A.B.: Contactul cu publicul este cu siguranţă cel mai important. Este cheia succesului activităţii noastre, este tot ce contează. De la bun început, de când proiectele au căpătat amploare, ne-am propus să facem în aşa fel încât întotdeauna să câştigăm publicul de partea noastră, astfel încât să îi oferim un spectacol complet definit prin calitate şi emoţie. Ca o concluzie, după evoluţiile noastre pe care le-am avut până acum, publicul a simţit asta, a reacţionat ca atare şi astfel ne-a umplut şi pe noi de energie, ne-a menţinut entuziasmul şi determinarea la cote maxime şi doar datorită lui, a publicului câştigăm trofee şi vom avea ambiţia de a fi mereu mai buni, de a studia mai mult şi de al surprinde mereu cu dansuri noi din cele mai răspândite zone ale ţării.

Rep: Care este palmaresul formaţiilor pe care le pregătiţi?

A.B.: Pe lângă multele premii obţinute până în anul 2004, „Mugurelul” are în palmares şi următoarele premii: locul II –Festivalul internaţional „Gugulan cu car de mere”, Caransebeş 2013; locul I – Concursul naţional de dans „Alize” 2014; diplomă de excelenţă Festivalul internaţional „Hora Mare –Călăraşi; şi premiul II- Festivalul internaţional „Moineşteanca” 2014. Ținând cont de timpul scurt care a trecut de la înfiinţarea formaţiei „Cununa”, palmaresul este bogat, obţinând aceleaşi premii ca „Mugurelul”.

Rep: Doriţi să transmiteţi un mesaj celor care urmăresc evoluţia celor două formaţii populare şi le sprijină? Dar pentru cei care nu v-au văzut niciodată?

A.B.: Nimic din ceea ce au realizat aceşti copii nu ar fi fost posibil fără încurajarea, încrederea şi sprijinul financiar acordat de dl primar Silviu Niki Gheorghescu, de dl viceprimar Cornel Toma (care a însoţit formaţiile în toate deplasările) şi de întregul Consiliu Local Spanţov. Le mulţumim că ne urmăresc activitatea, şi promitem că niciodată nu vom face rabat de la calitate şi ne vom strădui să fim într-o evoluţie permanentă şi constantă. Iar pentru cei care nu ne cunosc: dacă aud vreodată că are loc un Festival în care evoluează şi cele două formaţii de dansuri populare, să nu piardă ocazia să urmărească spectacolul, pentru că „Mugurelul” şi „Cununa” au resurse nelimitate de bună dispoziţie şi energie pozitivă cu care să le umple sufletele.SURSA-obiectiv de calarasi.ro