RADIO TV OLTENITA
Social

ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN ANUL 2017

ACTIVITATEA INSPECTORATULUI DE POLIŢIE JUDEŢEAN CĂLĂRAŞI ÎN ANUL 2017

 

  • Cel mai mic nivel al infracţionalităţii din ultimii 5 ani
  • Criminalitatea stradală este cea mai scăzută din ultimii 5 ani
  • Scad toate genurile de infracțiuni judiciare

 

Activitatea polițiștilor Inspectoratului de Poliție Județean Călărași, în anul 2017,  a avut ca obiectiv creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei, patrimoniului, siguranţa stradală, rutieră şi a transporturilor, precum şi destructurarea grupurilor/grupărilor infracţionale.

 

De asemenea, poliţiştii au avut în atenţie asigurarea climatului de legalitate mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, obiective care se regăsesc și în anul 2018.

 

Implicarea polițiștilor s-a concretizat prin faptul că, în anul 2017, criminalitatea stradală s-a situat sub media ultimilor 5 ani, respectiv cu 30%.

 

Creșterea gradului de siguranță a cetățenilor județului prin scăderea infracțiunilor sesizate contra persoanei (-8,92%) și a infracțiunilor sesizate contra patrimoniului (-9,27%), față de anul 2016.

 

S-a înregistrat cea mai mică valoare a infracţiunilor sesizate din ultimii 5 ani, în scădere faţă de 2016 cu 8,58%, sub media valorilor înregistrate în ultimii 5 ani,    – 45%.

 

 

 

 

 

 

În ultimii 5 ani, ponderea infracţiunilor sesizate din mediul rural din total infracţiuni sesizate scade în mod constant (55% în 2017, pondere din total infracțiunilor sesizate, de la aproximativ 77% în anii 2013-2014).

 

În anul 2017, s-au înregistrat cu  8,92% mai puține infracțiuni contra persoanei sesizate față de 2016.  Ponderea însemnată dintre acestea o reprezintă infracţionalitatea de mică violenţă, cele mai multe dintre aceste fapte producându-se pe fondul consumului de alcool.

 

Toate faptele de mare violenţă înregistrate în anul 2017 au fost rezolvate prin identificarea autorilor.

 

Pentru combaterea evaziunii fiscale acțiunile inițiate au condus la recuperarea unor prejudicii de 52.069.980 lei (+13.806.090 lei) și  luarea a 33 de  măsuri preventive  față de persoanele bănuite.

 

Au fost dispuse 352 de măsuri preventive, în anul 2017.

 

Acţiunile desfăşurate în scopul creşterii gradului de siguranţă a elevilor au cunoscut o abordare diferită, poliţiştii implicându-se în activităţile curente, preventive în rândul elevilor.

 

În ceea ce privește siguranța participanților la trafic, în anul 2017  au fost reținute 828 permise pentru consumul de alcool, depășiri neregulamentare și viteză excesivă, față de 742 în 2016).

Au fost aplicate peste 24.000 sancțiuni în 2017, un număr aproximativ egal cu cele aplicate în 2016.

 

Activitatea de cooperare internaţională s-a concretizat în Proiectul „Cooperare transnaţională între autorităţi de aplicare a legii pentru întărirea activităţii de prevenire şi luptă împotriva fraudei cu fonduri europene/subvenţii acordate în domeniul agriculturii”, proiect ce se defăsoară în perioada decembrie 2016-februarie 2018.

 

 

 

 

 

Acţiunile viitoare ale poliţiştilor vor viza în îmbunătăţirea calităţii serviciului poliţienesc oferit cetăţenilor, prin protejarea persoanei, a patrimoniului, siguranţa stradală şi rutieră.

 

Pentru atingerea acestor obiective Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi va continua desfăşurarea activităţilor în cooperare cu structurile de aplicare a legii la nivelul judeţului, în scopul asigurării unui management corespunzător al situaţiei operative.