RADIO TV OLTENITA
Social

A ajuns o rusine sa inveti o meserie? Ce avantaje ofera invatamantul dual

 

A ajuns o rusine sa inveti o meserie? Ce avantaje ofera invatamantul dual14Nov.2017

Ati auzit des ca un electrician sau un mecanic bun castiga mai bine decat multi angajati care au terminat o facultate? Atunci de ce tinerii se feresc sa invete o meserie? Poate nu stiu ca din momentul in care termina clasa a VIII-a pot face acest lucru. Mai mult, in cei trei ani de scoala sunt platiti si au un loc de munca asigurat.

“Forma de invatamant dual fara agent economic nu exista. Agentii economici se duc spre scoli (..) si propun (sa faca) o clasa pe un anumit specific, cum ar fi agent de vanzari la “Kiritescu”, sudura, in Cluj, sau la “Harnaj”, tot in Bucuresti, mecanici agricoli”, arata Cristina Gheorghe, consultant pentru invatamantul dual, conform digi24.ro.
In anul 2009 scolile profesionale din Romania au fost desfiintate. In 2015, dupa ce s-au vazut efectele, Ministerul Educatiei s-a hotarat sa investeasca in acest tip de invatamant. Astfel, in cazul educatiei duale, fiecare elev primeste o bursa in valoare de 400 de lei: 200 de la Ministerul Educatiei si 200 de la viitorii angajatori.
Dupa cei trei ani de studiu, un sudor, de exemplu, castiga in Cluj 2.500 de lei, in Bucuresti salariul ajunge la 4 mii de lei, iar in Italia, tara in care lucreaza multi dintre muncitorii calificati scoliti la noi, peste 3000 de euro.
“Ne lovim de reticenta parintilor de a-si indrepta copiii catre o astfel de forma de invatamant. Toti isi doresc copiii la liceu, sa faca o facultate si, dupa ce termina o facultate se angajeaza barmani sau vanzatori si ei sunt foarte frustrati pentru ca au niste asteptari si iata, se intorc pe nivel de entry”, adauga Cristina Gheorge.
Invatamantul dual poate fi o alternativa buna, in conditiile in care, in Romania, o jumatate de milion de liceeni nu reusesc sa ia BAC-ul.SURSA—https://www.portalinvatamant.ro/articole/cursuri-de-formare-89/a-ajuns-o-rusine-sa-inveti-o-meserie-ce-avantaje-ofera-invatamantul-dual-7535.html