RADIO TV OLTENITA
Social

5 carti pentru copii interzise din motive incredibile

 

Poate pare greu de crezut ca autoritatile gasesc motive pentru a interzice o carte pentru copii. Insa acest lucru se intampla in diverse colturi ale lumii, din motive care mai de care mai ciudate.

Iata o scurta lista a cartilor pentru copii interzise la un moment dat, prezentata de site-ul listeverse.com.
1. Winnie ursuletul de plus (Winnie the Pooh)
Cu siguranta va intrebati ce motive ar exista pentru interzicerea acestei carti pentru copii in Rusia, China, Turcia, Anglia si cateva state din SUA?
In Rusia, cartea a fost interzisa intrucat a fost gasita in posesia unui extremist care desenase simboluri naziste pe carte si astfel Winnie a fost asociat cu nazismul. Orice obiect detinut de un extremist este considerat de catre guvernul rus o amenintare din cauza faptului ca pot contine simboluri si coduri de comunicare intre rebeli.
In tarile musulmane, Winnie a fost interzis din cauza faptului ca unul dintre personajele cartii este porc, animal considerat impur.
Memorator: Capcanele Gramaticii si Literaturii Romane
Memorator: Capcanele Gramaticii si Literaturii Romane

Vezi detalii

Culegerea de teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a
Culegerea de teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a

Vezi detalii

Culegere pentru invatarea limbii engleze
Culegere pentru invatarea limbii engleze

Vezi detalii

2. Vrajitorul din Oz
In 1957, o biblioteca din Detroit a interzis cartea Vrajitorul din Oz pe motiv ca promoveaza lasitatea. Un alt aspect “nedorit” tine de religie. Copiilor le erau prezentate intr-o lumina favorabila magia si vrajitoria.
3. Calatorie in a cincea dimensiune  (A Wrinkle in Time)
Celebra carte a autoarei Madeleine L’Engle a fost interzisa de o fundatie din Iowa pe motiv ca are teme satanice.
4. Alice in Tara Minunilor
Chiar si daca n-ai citit cartea, tot ai auzit de ea sau macar sa fii vazut una din ecranizari. Cartea a fost interzisa pentru ca s-a considerat ca incurajeaza abuzul asupra copiilor si consumul de droguri.
5. Charlie si fabrica de ciocolata
Cartea a fost interzisa pentru o scurta perioada de timp pe motive rasiale, intrucat versiunea originala descria niste pigmei de culoare neagra care munceau pentru boabe de cacao.