15 ianuarie –ziua culturii si identitatii nationale la Chirnogi


 

  A intrat deja in firescul lucrurilor  ca la Chirnogi sa existe  manifestari  culturale  ce sunt un ecou a ceea ce se intampla in marile orase ale Romaniei.

            Intradevar  nici ziua de astazi  nu face exceptie ,localitatea Chirnogi mentinandu-se in trend-ul cultural al tarii . La ora la  care in aula Academiei Romane se desfasurau festivitatile prilejuite de ziua culturii si identitatii nationale in prezenta  personalitatilor politice,culturale si religioase de prim rang ale Romaniei ,exact in acelasi moment  bineanteles pastrand proportiile  evenimentului  un grup de  copii ai scolii gimnaziale nr 3 Chirnogi (Brighila Catalin,Coman Valentin,Istode Cosmina,Nita Alin,Marcu Andrei ,Sulaiman Jin ,Tiganila Andreea ,Valeanu Mihail ,Voinea Mihai ) pregatiti de doamna invatator Doina Roman avand-o ca invitat si pe d-ra director  profesor Monica Vasile –au prezentat un inedit si frumos program artistic –un montaj de poezie cu totul speciala din opera marelui  POET NATIONAL-MIHAIL EMINESCU.

             Recitalul a fost inedit si special intrucat  au fost recitate poezii mai putin cunoscute de factura religioasa ca ,,Rugaciune “ si altele alaturi de  ,,Scrisoarea a III-a” , ,,Ce te legeni Codrule”etc ,apoi copii au oferit   brosuri xeroxate cu poezii de Eminescu  crestinilor prezenti la biserica . Micii recitatori au  primit din partea  celor doi preoti : preot paroh sachelar Adrian Postolea si preot coslujitor Ionita Danut Dumitru daruri simbolice constand intr-o iconita cu Maica Domnului si monografia parohiei Chirnogi ,,Chirnogi file de istorie “ scrisa cu ceva vreme in urma de Aurelian Cotoban. In ziua culturii  nationale trebuia oferita tot o carte  pentru ca  acesti minunati copii sa-si aduca aminte cu placere peste ani de  prezenta lor la ceas de sarbatoare in  mijlocul comunitatii locale  si in mijlocul biserici ortodoxe despre care insusi marele poet Mihail Eminescu cinstit si praznuit astazi spunea ca este  : mama spirituală a neamului nostru românesc”. Remarcam  si felicitam  prezenta  tuturor (cadre  didactice si copii ) celor care au placere sa prezinte crestinilor  la zile de sarbatoare un mesaj ,acest lucru arata o legatura indestructibila intre oameni si intre generatii ,legatura  ce in lumea rurala de astazi inca se mai pastreaza  si rodeste o dragoste si o bucurie crestina veritabila.

 

A consemnat pentru Radio-TV Oltenita corespondentul din teritoriu Relu Cotoban .