Social

Un oltenițean a fost prins cu 13 monede de aur, de peste 100 de ani, pe care le-a găsit în timp ce săpa o groapă. Polițiștii le-au confiscat!

13 monede din aur au fost ridicate de polițiștii din Călărași, de la un bărbat din Oltenița, în urma unei acțiuni pentru combaterea infracțiunilor comise în dauna patrimoniului cultural național. Monedele au fost găsite de acesta, împreună cu alte 4 persoane, în timp ce săpau o groapă în localitatea Frumușani.

La data de 20 decembrie a.c., polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărașiau efectuat un număr de 13 percheziții domiciliare pe raza județelor Călărași, Ilfov și a municipiul București, la locuințele unor persoane bănuite că au intrat în posesia unor obiecte care fac parte din patrimoniul cultural național.

În fapt, în cursul lunii octombrie 2019, cu ocazia efectuării unor săpături generate de introducerea unei conducte de gaze, persoanele în cauză ar fi descoperit mai multe monede din aur, având vechimea peste 100 de ani. Ulterior, aceștia au efectuat demersuri pentru a comercializa monedele respective, în afara cadrului legal.

Cu ocazia activităților, au fost descoperite un număr de 13 monede din aur, având greutatea de aproximativ 6 g fiecare, cu vechimea de peste 100 de ani.

De asemenea, au fost descoperite 1.160 kg de tutun frunză și 8.290 kg tutun mărunțit, a cărui proveniență nu a putut fi justificată.

Prejudiciul estimat constând în cuantumul accizelor datorate bugetului consolidat de stat este de aproximativ 560.000 lei.

Bunurile descoperite au fost ridicate în vederea confiscării.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ”neanunțarea descoperirilor arheologice prilejuite de lucrările de construire ori de desființare” și tăinuire.

La activități au participat polițiști din cadrul structurilor de  investigații criminale, investigarea criminalității economice, ordine publică, criminalistică și luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și Ilfov.

Întreaga acțiune a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române. SURSA–http://obiectiv-online.ro/un-oltenitean-a-fost-prins-cu-13-monede-de-aur-de-peste-100-de-ani-pe-care-le-a-gasit-in-timp-ce-sapa-o-groapa-politistii-le-au-confiscat/?fbclid=IwAR14Uy6b4ZoUFRBsho7aB8Ecg9prkPK0rlvarBkhUSo9y1sSS6D4Wg14AgE