Topul marilor fermieri din judeţul Călăraşi/Primii trei sunt străini
Conform unor date obţine de Arena Media de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură, la acest moment, nu mai puţin de 20 de societăţi comerciale sau agricole lucrează fiecare peste 2.000 de hectare, în arendă sau în proprietate. În total, 77.123,39 hectare, adică un procent de circa 20% din suprafaţa de 380.000 de hectare pentru care se plăteşte subvenţie prin APIA Călăraşi. Interesant este că primii trei din top sunt societăţi comerciale care se află în portofoliul unor cetăţeni străini sau fonduri de investitiţii.
1. SC AgroChirnogi – 10.167, 46 ha. Firma Agro Chirnogi SA este de fapt fosta Întreprindere Agricolă de Stat (IAS) Chirnogi. Societatea este patronată de cetățeni libanezi. Astfel, Raji Ibrahim El Khalil (ruda lui El Khalil Jihad-foto) și Nassif Elias Jabre au câte 0,00005 % din capitalul social, iar firma Maria Group SRL (condusă de El Khalil Jihad ), 99, 97%, potrivit sursazilei.ro
2. SC Dorna Agri SRL – 7967,01 ha. Societatea exploatează suprafaţa de teren în comuna Roseţi pentru producţia de cereale. Principalele produse agricole obţinute sunt grâu, porumb, orz, floarea soarelui. Firma este deţinută de Jean Valvis, cetăţean grec şi elveţian, cunoscut drept părintele LaDorna. Potrivit unor publicaţii de profil, compania sa urmăreşte, la Roseţi, să producă fulgi de porumb ecologic, precum şi batoane de cereale, musli, cornflakes şi napolitate. Tot aici, Valvis încearcă să aclimatizeze plopul energetic, fiind plantate deja primele suprafeţe. Omul de afaceri crede că energia regenerabilă poate să asigure aprovizionarea energetică a ţării.
3. SC Agricom Borcea SRL – 6924 ha. În decembrie 2013, fondul de investiţii britanic Insight Investment, care administrează la nivel mondial active de 271,9 miliarde de lire sterline, mai mult decât dublul PIB-ului României, a intrat în totală discreţie în agricultura locală prin preluarea firmei Agricom Borcea. Vânzătorul din prezent al Agricom Borcea este firma cipriotă Alisa Far¬ming Enterprises, reprezentată de omul de afaceri american Richard Randag, ce a fost în trecut membru în consiliul de administraţie al procesatorului de ulei Expur. Anterior, Agricom Borcea a mai fost deţinută de o altă firmă cipriotă, dar şi de antreprenorul român Iosif Armaş (Agrirom), informează Ziarul Financiar.
4. SC Mecaind Ulmeni SA – 4390, 61 ha. Societatea a fost înfiinţată în 1992 şi are ca obiect de activitate cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase si a plantelor producatoare de seminte oleaginoase.
5. SC Concordia Agro Roseţi – 4127,88 ha. Societatea a fost înfiinţată în anul 2.000
6. SC Maria Group SRL – 4011,93 ha. Libanezul El Khalil Jihad, de 49 de ani este cel care controlează societatea Maria Group Chirnogi, care se ocupă de terenul agricol cumpărat, în județul Călărași, de fiica cea mare a președintelui, Ioana Băsescu, alături de partenerul său de afaceri Youssef Laoun, de 39 de ani, potrivit sursazilei.ro. Cei doi sunt în acest moment urmăriţi penal, acuzațiile aduse celor doi fiind de spălare de bani, evaziune fiscală și contrabandă. Potrivit procurorilor, sub conducerea celor doi libanezi, mai multe persoane se foloseau de firme prin intermediul cărora ar fi creat circuite financiare şi comerciale fictive, obţinând profituri de ordinul zecilor de milioane de euro prin eludarea plăţii taxelor şi impozitelor către stat. Grupul condus de El Khalil şi Laoun ar fi realizat, în perioada 2010-2011, exporturi masive de cereale în ţări din afara UE, susţinând că cerealele sunt producţie din România și primind astfel deduceri de TVA, în timp ce marfa era adusă din Liban şi Turcia. DIICOT estima prejudiciul cauzat statului la 30 de milioane de euro.
7. Agromixt Buciumeni Budeşti– 3731,63 ha. Societatea a fost înfiinţată în anul 1991.
8. SC Lux Com SRL Ileana – 3575,28 ha. Societate înfiinţată în anul 1997.
9. SC Gut SRL Călăraşi – 3184,31 ha. Societate înfiinţată în anul 2004.
10. SC Prodceareal SRL Dorobanţu – 3057,27 ha. Societate înfiinţată în anul 1995, administrată şi controlată până în anul 2012 de actualul primar al comunei Dorobanţu, cel care, atunci când a intrat în administraţia locală, a lăsat afacerile soţiei şi fiului său. MAI MULTE AMANUNTE–DOAR AICI !