RADIO TV OLTENITA
Social

SLUJBA din ULMENI-(Tausanca)-de azi 22 oct 2017 -PS Vincențiu, prezent în mijlocul credincioşilor din parohia TĂUȘANCA, Protopopiatul Oltenița !!

PENTRU O BUNA VIZIONARE A REPORTAJULUI VIDEO-OPRITI EMISIA RADIO -DE SUS,DIN STANGA PAGINII !                                                                                                                                                                                                      PS Vincențiu, prezent în mijlocul credincioşilor din parohia TĂUȘANCA, Protopopiatul Oltenița

Duminică, 22 octombrie 2017, Preasfinţitul Părinte Episcop Vincențiu a fost prezent în mijlocul credincioşilor din parohia Tăușanca, Protopopiatul Oltenița, unde a slujit Sfânta Liturghie Arhierească.

Sfânta Liturghie Arhierească la Parohia Tăușanca: participanții la eveniment
Sub protia Preasfinției Sale s-a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia Tăușanca din Protopopiatul Oltenița, unde au slujit preacucernicii părinţi consilieri Daniel Florin Enașcu, Florin Ionescu, Daniel Demișcă, Cristi Gavrilă, Nicușor Silviu Dascălu și Marius Gabriel Purcărea, părintele protopop Marian Necula, preoţi şi diaconi.
Reprezentanții autorităților locale au fost prezenți alături de numeroși credincioși la sfânta slujbă.

Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a vorbit credincioșilor din parohia Tăușanca despre pericopa evanghelică
În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor din parohia Tăușanca, prezenţi în sfântul lăcaș, Preasfinţia Sa a vorbit despre pericopa evanghelică a vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor, despre faptele bune pe care trebuie să le săvârșim, conștienți fiind cât de mult bine primim din partea Preamilostivului Dumnezeu.

Copiii din Parohia Tăușanca au primit felicitări di partea Preasfințitului Părinte Episcop Vincențiu
Chiriarhul locului a împărtășit copiii prezenți la Sfânta Liturghie și a felicitat copiii prezenți pentru felul cum își poartă straiele tradiționale.
Preasfinția Sa a acordat preacucernicului părinte paroh Marian Mogoș de la parohia Tăușanca, prin hirotesie, rangul de sachelar pentru activitatea depusă în cadrul comunității parohiale.
După Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie, Ierarhul, împreună cu soborul de slujitori, a săvârșit slujba parastasului pentru fericiții ctitori, slujitori și binefăcători ai acestei biserici.
Copii care au participat la Sfânta Liturghie au primit din partea Preasfinției Sale cruciulițe.
Tăușanca: istoricul parohiei din Comuna Ulmeni, județul Călărași
ISTORICUL PAROHIEI. Această biserică parohială, aşezată în centrul comunei Ulmeni, la mică distanţă de DN 31, care leagă Municipiul Olteniţa de Municipiul Călăraşi, mărginită în partea de nord de Strada Apelor, vine să aducă în peisajul local o notă de linişte şi o invitație la meditaţie.
În anul 1810, satul avea 17 case şi 61 locuitori, sudiţi chesariceşti (români din Transilvania). Biserica cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului era făcută de săteni, pe moşia boierului Alecsandru Gărdescul. La biserică slujeau un preot şi un dascăl. Preotul Bucur sin Ioan Drăgulea, transilvănean, fusese preoţit de Preasfinţia Sa, Mitropolitul Dositeu, în anul 1798, pe numele acestui sat. Preotul era venit din satul Poiana, judeţul Mercuri, zona Sibiului. Dascălul Nicolae sin popa Bucuru de 28 de ani, era tot transilvănean[N. Popescu, Catagrafia, p. 75-76; Dicţionar Ilfov, p. 374.]. Biserica a fost construită din zid în anul 1791 şi a fost reparată la 1863[Anuar 1909, p. 85; V. Brătulescu şi Remus Ilie, op. cit., Indice.].
ISTORICUL BISERICII. În anul 1970 pe temelia vechii biserici clădite în anul 1791 s-a reclădit cu contribuţia enoriaşilor actuala biserică, aşa cum menţionează şi PISANIA: „Acest sfânt lăcaş s-a restaurat cu cheltuiala enoriaşilor în anul 1970, pe locul vechii biserici zidită în 1738 cu hramul Intrarea în Biserică a Maicii Domnului în timpul păstoriei Prea Fericitului Patriarh Justinian Marina şi a preotului paroh Valerian C. Băbiceanu, epitrop fiind Ion D. Tache. Biserica s-a pictat în tehnica frescă de către pictorul Pavel Chichişan din Bucureşti în anii 1971-1972. În 1996 s-a restaurat pictura, pr. fiind Ilie Stoian. Resfinţirea bisericii s-a făcut în anul 2004 august 6 de către P.S. Damaschin Episcop al Sloboziei şi Călăraşilor în timpul păstoriei pr. Neacşu Ilie”.
Din fondurile bisericii vor fi efectuate reparaţii atât în interior, cât şi în exterior, în anul 2005. În anul 2006, s-au executat lucrările pentru încălzire termică a Sfintei Biserici şi a casei parohiale, dar şi modernizarea acesteia.

Tot în această zi, Arhipăstorul Sloboziei și Călărașilor a vizitat biserica parohială din localitatea Sultana.