RADIO TV OLTENITA
Social

Sf. Haralambie-10 Februarie 2017 -Traditii renascute la Chirnogi !

 

 

Comunitatea din Chirnogi se reintoarce la traditii ,unul din sfintii praznuiti  pe data de  10 februarie  este sfantul sfintit Haralambie sau asa cum il cinsteste biserica bulgara sfantul mare mucenic Haralambie ,unul din sfintii din vechime la care stramosii nostrii se inchinau cu mare evlavie si credinta . Dupa traditia   romaneasca  sf. Haralambie este patronul spiritual al celor ce fac paine (traditia strabuna spunea despre cei ce se roaga sfantului Haralambie ca nu vor  fi lipsiti de paine  niciodata-sa nu uitam ca painea era un lux secolele trecute !), ocrotitor  in vremuri de restriste si foamete mare si mai ales de ocrotitor de boli cumplite ciuma si holera ;in traditia bulgara el este si ocrotitorul apicultorilor  in  aceasta zi fiind sfintite de catre preot  mierea si produsele stupinei si ale stupului.

Comunitatea din Chirnogi in frunte cu primarul Irinel Roman  incearca sa reinoade aceste vechi traditii  si incepand din acest an doreste o alta abordare a  lumii rurale si anume : traim intr-o societate moderna unde  nu mai trebuie sa fie diferente de  confort,urbanism si modernism totodata intre oras si sat (este necesar sa existe  apa curenta ,canalizare,alimentare cu gaze naturale ,strazi asfaltate ,parcuri  trotuare betonate  etc ) adica comfortul orasului dar in acelasi timp sa pastram vie traditii populare stravechi  adapatandu-le la  zilele de astazi ,avanad o verticalitate  a coloanei vertebrale  a satului romanesc.

Dl primar Roman spunea  intr-o discutie ca trebuie sa luam aminte la spusele marelui Lucian Blaga ca : ,,Vesnicia s-a nascut la sat ! “ . Drept urmare  asa cum prezinta in   discursul dumnealui alaturat  doreste  o serie de manifestari culturale  festivalul Painii la Chirnogi ,apoi un festival al Vinului ,in  toate aceste fiind implicati de la elevii scolilor pana la cei  in varsta mai  corect spus ca o punte intre generatii totul culminand la sfarsitul anului cu un film ce v-a participa la un festival national . Manifestarea incepe  cu vizita in Bulgaria  a unei delegatii  in frunte cu dl primar Roman chiar la sarbatorirea  sf Haralambie unde va participa in calitate de invitat si prea cucernicul protoiereu dr. Marian Necula din Oltenita(despre aceasta vizita vom reveni cu un scurt material ulterior ) .

In premiera copii din Chirnogi de la scoala nr 3 insotiti de invatatorul Doina Roman s-au gandit ca  este frumos si interesant ca una din batranele satului Maria Coarna sa prezinte o lectie pe viu  despre cum sunt realizate  painile traditionale ale satului (colacii ,prescurile ,litiile ) si cu bunavointa doamnei Laura Adina Visan  de la brutaria La Forni  din Oltenita (ii multumim pe aceasta cale ) copii au participat in mod direct  la pregatirea acestor paini  fiind foarte intersati si unii dintre ei avand reale aptitudini de patiseri ,au avut bucuria muncii lor proprii si  realizarii (painile coapte pe care le –au luat sa le arate familiilor lor ) muncii lor . Asa se imbina utilul cu placutul!.

Vom reveni cu o corespondenta ulterioara .

A consemnat ptr Radio Tv Oltenita corespondentul din teritoriu  ing Relu Cotoban- Chirnogi 2017