SocialStiri

,,Seism 2019”- Exercițiu de amploare la nivel național, desfășurat și la nivelul Județului Călărași

 

 

           Astăzi, 15.10.2019, la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,, Barbu Știrbei,, Călărași, sub coordonarea prefectului Judetului, dl. George Iacob, a fost activat  Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției,  structurile cu atribuții desfășurând activități specifice pe diferite situatii tactice

 

 

În cadrul acestui exerciţiu, care implică şi testarea Planului Roşu de intervenţie al judeţului, vor participa echipaje de pompieri militari de salvare şi evacuare a victimelor, descarcerare, localizare şi stingere a incendiilor, de prim ajutor calificat, de intervenţie la dezastre colective, suport logistic dar şi echipaje din cadrul structurilor cu funcţii de sprijin privind intervenţia unitară în situaţia de urgenţă dată.

 

Prin acest exerciţiu se urmăreşte dezvoltarea capacității de interoperabilitate în sistemul integrat, optimizarea și asigurarea managementului în cazul producerii unui seism de către componentele Sistemului Național de Management în Situații de Urgență, evaluarea capacităţii de răspuns a structurilor implicate în conducerea, organizarea, coordonarea şi desfăşurarea activităţilor de intervenţie în cazul producerii unor astfel de situaţii de urgenţă, verificarea modului de anunţare, alertare şi intervenţie a structurilor cu atribuţii în cazul producerii situaţiilor de urgenţă generate de cutremur precum şi pregătirea personalului privind modul de conducere, organizare şi intervenţie într-o astfel de situaţie.

 

 

REGULI DE COMPORTARE RAȚIONALĂ, INDIVIDUALE ȘI DE GRUP (loc de muncă, familie, pe strada) ÎN TIMPUL PRODUCERII SEISMULUI

 

  • păstrați-vă calmul, NU INTRAȚI ÎN PANICĂ,liniștiți-i și pe ceilalți, protejați copiii, bătrânii și femeile. Nu vă speriați de zgomotele din jur.
  • preveniți tendințele de a părăsi camera sau locuința, deoarece faza seismică inițială are o durată redusă, astfel încât, tocmai faza puternică a mișcării seismice vă poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomerație și panică, conducând la accidente grave, nedorite.
  • Atenție!Scările sunt elemente de construcții foarte sensibile la deplasările diferențiate ale etajelor și, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări, sub efectul oscilației seismice, este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieșirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuință parter ar fi în principiu posibilă și fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: calcane și coșuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.
  • rămâneți în încăpere sau locuință, departe de ferestre care se pot sparge și vă pot accidenta, protejați-vă sub o grindă, toc de ușa solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilități vă puteți proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi și coate, cu fața în jos, iar cu palmele împreunate vă veți proteja capul, ceafa, iar cu antebrațele pe lateral, capul. Această recomandare implică o cunoaștere prealabilă a acelor elemente de construcție rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.
  • dacă este posibil, închideți sursele de foccât puteți mai repede, iar dacă a luat foc ceva interveniți imediat după ce a trecut șocul puternic.
  • nu fugiți pe ușă, nu săriți pe fereastră, nu alergați pe scări, nu utilizați liftul, evitați aglomerația, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschideți ușa locuinței spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia în vederea evacuării după terminarea mișcării seismice.
  • nu alergați în stradă.
  • dacă vă aflați în afara unei clădiri, deplasați-vă cât mai departe de clădire, feriți-vă de tencuieli, căramizi, coșuri, parapete, cornișe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuși în stradă. Nu fugiți pe stradă, deplasați-vă calm spre un loc deschis și sigur.
  • acordați primul ajutor persoanelor rănite.
  • în cazul în care sunteți surprinși de căderea unor tencuieli sau obiecte de mobilier răsturnate, cautați să vă protejați capul și membrele sau să vă asigurați supraviețuirea; ulterior veți caută să alarmați, prin diferite metode, vecinii cât și echipele de salvare-intervenție de prezența dumneavoastră.

 

 

 

Ofițer Informare și Relații Publice al I.S.U. „Barbu Ştirbei” Călăraşi, Sublocotenent Mihalcea Florin – Telefon: 0758236044