RADIO TV OLTENITA
Social

Sambata lui Lazar la Chirnogi 2018

Aflata in cel de-al 4-lea an consecutiv, traditia sarbatorii hramului celei de a doua biserici a parohiei Sf. Nicolae Chirnogi, biserica Dreptul Lazar, a fost sarbatorita astazi, in prezenta unei numeroase asistente, a unei comunitati aflate intr-o comuniune euharistica. Au fost prezenti oficialitati locale (primarul localitatii Chirnogi, ing. Irinel Roman, dl. viceprimar Stefan Ion, consilierii locali ing. Gaina Vicu, prof. Stanila Constantin, prof.Pana Stelian, Anghel Capdemai, Constantin Cotoban).

Alaturi de comunitate au fost si cadrele didactice de la scoala nr.1 Chirnogi (inv. Margareta Stefan, Pana Luminita, Podocea Gabriela)ce au pregatit un frumos recital de poezie si cantece traditionale, specific sambetei lui Lazar si ajunului Floriilor (Lazarelul, Sub o salcie pletoasa, Veniti crestini la rugaciune).

Momentul liric sustinut de copii a fost foarte emotionant, in cat multi dintre participant aveau lacrimi in ochi, alaturi de copii de la scoala nr 1,au fost prezenti si copii de la scoala nr.3 insotiti de cadrele didactice (inv. Raboj Geta, Doina Roman, prof. Postolea Alina Nicoleta. Alaturi de ce doi preoti gazda, au raspuns invitatiei de a liturghisi in biserica Dreptul Lazar, preotul paroh al parohiei Stupinele Fanel Burulean si preotul Razvan Godescu, cel care a tinut un frumos cuvant de folos, aducand si marturia proprie (povestind dintr-un pelerinaj facut la mormantul lui Lazar atat din tara sfanta cat si din insula Cipru ) asupra invierii lui Lazar . La final preotii gazda ajutati de catre copii au oferit diplome de binecuvantare celor implicate in reusita actiunii spiritual culturale (cadrelor didactice si copiilor de la scoala nr 1 ) cat si doamnelor Ana Mircea si Aurora Georgescu ce s-au implicat profund in activitatea de sprijinere a parohiei ortodoxe Chirnogi . Au fost oferite daruri simbolice de icoane si flori ,apoi au urmat scurte alocutiuni de multumire si de prezentarea avalorilor culturale de exceptie pe care le detine parohia si mai cu seama o scurta trecere in revista a supra personalitatilor ce a trecut prin aceasta parohie (patriarhul Teoctist,familia Danielescu ,pictorii Anton George Serafim coleg al lui Nicolae Grigorescu ,pictorul Leon Biju prieten al lui Constantin Brancusi si altii ). La sfarsitul slujbei preotul Ionita Danut Dumitru a binecuvantat agapa frateasca la care au fost invitati toti participantii .

A consemnat Relu Cotoban correspondent din teritoriu al Radio-Tv Oltenita