RESPECTAŢI RECOMANDĂRIILE POLIŢIŞTILOR!

În ultimele luni, mai mulţi cetăţeni din judeţul Călăraşi au sesizat poliţiştilor faptul că au fost victime ale unor înşelăciuni prin metoda „accidentului rutier”.

În general vârstnicii au reclamat că au fost apelaţi pe telefoanele fixe de persoane care s-au recomandat a fi avocat sau rudă cu partea vătămată şi le-au solicitat diverse sume de bani, chiar de ordinul miilor de lei, invocând că au fost implicate în accidente rutiere şi banii le sunt necesari pentru a achita asistenţa juridică, pentru a determina victimele să retragă plângerile sau alte pretexte. Victimele erau îndrumate să transmită banii prin reţelele de transfer de la diverse bănci.

Având în vedere impactul emoţional pe care ştirea că o rudă apropiată a suferit un accident rutier o produce asupra persoanelor vârstnice, multe dintre victime au virat sumele solicitate de escroci, fără a verifica veridicitatea informaţiilor transmise prin telefon.

 

Pentru prevenirea victimizării prin înşelăciuni, poliţiştii recomandă luarea unor măsuri de autoprotecţie, astfel:

  • nu trimiteţi bani care vă sunt solicitaţi în scopul de a vă ajuta rudele, până nu luaţi legătura personal cu membrii familiei dumneavoastră!
  • nu daţi curs cererilor formulate de a vira bani sau de a încărca cartele telefonice, pentru că riscaţi să vă creaţi un prejudiciu bănesc a cărui recuperare nu este întotdeauna certă!
  • nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui sondaj, mai ales dacă nu aţi participat la un astfel de concurs!
  • nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit prin e-mail/fax!
  • nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute, care vă contactează sub diverse pretexte, bani în avans pentru aducerea unui bun sau transmiterea unui premiu, la care aţi fost anunţat câştigător!
Error