RADIO TV OLTENITA
Social

Proiect de parteneriat strategic ERASMUS+, KA2, 2017 – 2019

 

 

Liceul Tehnologic “Nicolae Bălcescu” coordonează proiectul de parteneriat strategic, cu cinci școli europene din : Italia, Franța, Cipru, Ungaria și Portugalia.

Temele principale care se vor dezbate în proiect sunt:

  • drepturile adolescenților și ale copiilor;
  • promovarea drepturilor persoanelor cu dizabilități;
  • promovarea toleranței;
  • dreptul la dezvoltare;
  • drepturile femeilor, spune “NU”discriminării de gen;
  • menținerea păcii și securității internaționale.

În cadrul proiectului, a avut loc prima întâlnire transnațională a profesorilor din cele 6 țări partenere, la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu”, în perioada 06-08.11.2017, unde au fost dezbătute și clarificate activitățile proiectului, datele întâlnirilor transnaționale de învățare/predare/formare, cu participarea elevilor și a profesorilor din toate școlile partenere.

În cadrul reuniunii din Pisa, Italia, elevii participanți au prezentat școlile din care provin, orașele și țările lor. Profesorii de la Universitate din Pisa, Departamentul Științele Păcii, au susținut atelierele de lucru, cu elevii și profesorii participanți, pe teme privind diversitatea, nediscriminarea, promovarea egalității și păcii în lume. La teatrul Verdi din Pisa, elevii și profesorii au participat la un atelier de lucru, condus de actorii de la teatru, cu activități dinamice privind egalitatea de șanse.

Elevii din cele 6 țări au fost găzduiți în familii, ceea ce le-a permis să cunoască mai bine obiceiuri și tradiții italiene. La liceul IIS “L. da Vinci Fascetti”au avut loc întreceri sportive între echipe multinaționale, la volei, tenis de masă și baschet.

Elevii au vizitat orașul Pisa, cu faimosul Turn, Piazza dei Miracoli, Catedrala Baptistery, Middle Bridge și Lungarni. De asemeni au vizitat orașul Florența și Lucca, unde au vizitat obiectivele turistice importante: Catedrala din Firenze, Vecchio Bridge, Vecchio Palace, Michelangelo Square, casa memorială a lui Giacomo Puccini în Lucca.

Toți elevii și profesorii participanți la reuniune s-au bucurat de a fi împreună, de a-și face noi prieteni, de a comunica în limba engleză și de a lucra în grupuri multinaționale. Gazdele noastre italiene au fost deosebit de primitoare, au organizat activitățile, impecabil și toți elevii s-au despărțit cu lacrimi în ochi de colegii lor din Pisa și de ceilalți participanți, cu speranța, că, odată, poate se vor reîntâlni.

La întoarcere am vizitat și câteva obiective turistice din Roma.

Coordonator proiect,

Prof. Valentina Decu