Politic

Petre Ţone susţine că prin 2012, 2013 a fost de acord cu înfiinţarea unui parc industrial în Olteniţa

Primarul, Petre Ţone susţine că prin 2012, 2013 a fost de acord cu înfiinţarea unui parc industrial în Olteniţa dând curs astfel unei iniţiative a lui Leonard Petre, la vremea respectivă consilier local, în momentul de faţă candidat pentru Primărie, susţinut de PRO România. Ţone spune că după 2 ani de „inactivitate” a trebuit să desfiinţeze acel parc, suprafaţa de teren alocată fiind ulterior concesionată unui investitor care doreşte să construiască pe acea locaţie 3 firme.

Domnule primar, unul dintre contracandidaţii dvs. s-a referit în mod expres, şi nu numai acum, poate că a fost chiar temă de campanie, de fiecare dată, la necesitatea construirii unui parc industrial, investiţie care în opinia sa ar genera venituri consistente chiar la bugetul local cu care să puteţi finanţa o serie de cheltuieli legate de spital, şcoli, drumuri, etc. Aş vrea să ne spuneţi dacă aţi luat în calcul după 2012, de când sunteţi primar, posibilitatea construirii unui astfel de parc. SURSA—- de Petre Leonard, candidatul susţinut de PRO România. El, şi în 2012, a candidat pe o platform electorală în care punctul forte era acest parc industrial. Ideea în sine nu e rea. Numai că la vremea aia, Petre Leonard cu partidul pe care îl reprezenta era, hai să-i zicem, un aliat al PSD-ului, eu am ţinut cont de părerea lui şi prin Hotărâre de Consiliu Local am înfiinţat un Parc Industrial. Am alocat o suprafaţă de aproximativ 17 hectare şi am dat anunţuri peste tot în mass media ca să vină investitori. După aproximativ doi ani, nu ştiu datele exacte acum dar cu proxima ocazie vi le prezint, a trebuit să desfiinţăm acel Parc Industrial care nu producea absolut nimic. Nu am avut nici o cerere. Noi am solicitat să vină orice firmă care doreşte să administreze acel parc.

Acel parc avea utilităţile în regulă? Adică se putea conecta oricine la reţeaua de iluminat, la reţeaua de apă?

Sigur că da. Datorită acestor utilităţi care sunt tangente cu acest teren, ulterior am reuşit să aduc un investitor care mi-a prezentat un business plan cu 3 fabrici. În primă fază va fi fabrica de uleiuri uzate. Culmea e că i-am închiriat aceste 17 hectare unde vor fi aceste 3 fabrici. Începând cu 2017 acest investitor plăteşte 3,3 miliarde lei vechi, numai concesiunea pe an. Iar în decembrie 2018 a plătit 7,5 miliarde lei vechi pentru Autorizaţia de construire. Deci firma este extrem de serioasă. În 2019 s-a lucrat intens la verificare solului pentru că nu vom permite niciodată la uleiuri uzate să se facă subteran ceva. Nici un fel de bazin nu va putea fi amplasat în subteran, ci totul suprateran. Din păcate pentru noi, a venit 2020 cu această pandemie şi firma respectivă nu a putut să continue lucrările dar chiria este la zi. Deci am discutat cu dumnealor, nici vorbă că ar putea să renunţe sau ceva… Păi ar pierde aproape 20 de miliarde daţi până acum, practic daţi pe degeaba.

Cam câte locuri de muncă estimaţi că vor fi acolo?

Când vor fi toate cele 3 fabrici gata, asta cam în 5 ani de muncă, se ajunge la, în jur, de 600 de locuri de munci directe, în afară de ce pleacă pe orizontală. Că ştiţi, totdeauna la o investiţie contează foarte mult şi ce pleacă pe orizontală. Dacă m-aţi provocat, deja Walter Tosto, cealaltă mare investiţie pe care am atras-o în ultimii ani, la ora actuală produce dar nu la întreaga capacitate. Nu au decât 40 de salariaţi direcţi, acolo. În continuare se mai face o hală, pentru că se va muta de la Bucureşti la Olteniţa, în proporţie de 80%, această firmă care este un colos. La ora actuală lucrează pe platforma IMGB. Producând, deja de câţiva ani au făcut plata la hală, la teren…. Produc bani pentru Primărie, că ştiţi că la noi vin din impozit pe salarii, din…. sunt mai multe surse de venit datorită lor. Deci ce-i răspund eu lui Leonard, că am fost extraordinar de bine intenţionat şi împreună cu el am făcut acel Parc Industrial. Să nu uite că a venit şi acum 2 ani la mine cu Virgil Măgureanu, tot în problema de a investi şi am fost deschis. Am avut o discuţie zic eu constructivă cu dumnealor urmând ca dl. Măgureanu să creeze un portofoliu care s-ar preta pentru Municipiul Olteniţa.

Nu s-a întâmplat nimic de atunci?

Deocamdată nu s-a întâmplat nimic. Mai suntem în legătură cu două companii mari, de exemplu una dintre ele este Dr. Oetker care ne-a solicitat 5 hectare. Avem unde, suntem în discuţii să închirieze. Eu nu sunt de acord să vindem sub nicio formă aceste terenuri decât după ce fabrica este în picioare şi funcţionează. Să nu ne mai păcălim cum ne-am păcălit cu vânzarea terenurilor la Trans Danube. Deci asta îi răspund eu dlui. Leonard care poate e bine intenţionat. Dânsul crede că e benefic pentru oraş. Îl aştept oricând, cu orice investitor. Suntem deschişi.  SURSA–https://arenamedia.ro/index.php/arena-news/administratie-mp/primarii-mp/tone-dupa-aproximativ-doi-ani-a-trebuit-sa-desfiintam-acel-parc-industrial-care-nu-producea-absolut-nimic