PERCHEZIŢII PENTRU DESTRUCTURAREA UNEI GRUPĂRI INFRACŢIONALE ORGANIZATE SPECIALIZATE ÎN ÎNŞELĂCIUNI

68 de percheziţii domiciliare sunt efectuate, simultan, în această dimineaţă, în 6 judeţe şi în municipiul Bucureşti, pentru probarea activităţii infracţionale a membrilor unei grupări infracţionale organizate, specializate în infracţiuni cu consecinţe deosebite, respectiv înşelăciune, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

 

La data de 31 martie a.c., poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi, sub coordonarea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Călăraşi şi a Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate – I.G.P.R., desfăşoară o acţiune cu efective mărite pentru documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor.

 

68 de percheziţii domiciliare sunt în derulare în mai multe judeţe, respectiv 46 în localitatea Sinteşti, judeţul Ilfov, 2 în municipiul Bucureşti, 8 în judeţul Constanţa, 6 în judeţul Giurgiu, 4 în judeţul Ialomiţa, 1 în judeţul Călăraşi şi 1 în municipiul Ploieşti, judeţul Prahova.
De asemenea, au fost emise 86 de mandate de aducere, suspecţii urmând a fi audiaţila DIICOT- B.T. Călăraşi.
Acţiunea, la care participă aproximativ 200 de poliţişti, se desfăşoară în sistem integrat, sub coordonarea B.C.C.O. Bucureşti şi procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Călăraşi, cu sprijinul S.C.C.O. Giurgiu, S.C.C.O. Ialomiţa şi S.C.C.O. Ilfov, B.C.C.O. Constanţa, B.C.C.O. Ploieşti şi Jandarmeria Română. În cauză s-a beneficiat de suportul de specialitate al D.I.P.I.. La acţiune participă şi un elicopter al M.A.I..

 

În fapt, pe baza informaţiilor obţinute de poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Călăraşi -B.C.C.O. Bucureşti şi a investigaţiilor efectuate sub coordonarea procurorilor DIICOT, s-a stabilit că, în perioada 2005 – 2012, s-a constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii de infracţiuni grave, respectiv înşelăciune, fals şi uz de fals, spălare de bani, grup

 

 

structurat pe relaţii ierarhice şi personale, care acţiona pe raza judeţelor Călăraşi, Ilfov, Giurgiu, cu conexiuni în municipiul Bucureşti.

 

Membrii grupării sunt suspectaţi de săvârşirea de înşelăciuni prin inducerea în eroare a reprezentanţilor instituţiilor bancare prin prezentarea unor situaţii financiare neconforme cu realitatea, în vederea obţinerii unor împrumuturi bancare, credite ce deveneau neperformante.

 

Gruparea era condusă de un bărbat, de 44 ani, din municipiul Olteniţa, judeţul Călăraşi, arestat deja în această cauză. Pe baza probelor administrate s-a stabilit că din această grupare, fac parte, aproximativ 20 de persoane. Acestea au deţinut în nume propriu sau prin intermediari mai multe societăţi comerciale, în numele cărora au obţinut credite foarte mari.

 

Pregătirea activităţii infracţionale a început încă din anul 2004, când mai mulţi membri ai grupării au achiziţionat, prin credite bancare, imobile la preţuri mici pe care le-au folosit ulterior, după o supraevaluare şi “cosmetizare”, la obţinerea creditelor bancare frauduloase.

 

În urma cercetărilor efectuate în cauză a rezultat faptul că activitatea grupului infracţional organizat a fost sprijinită şi de un număr însemnat de cetăţeni de pe raza localităţii Sinteşti, judeţul Ilfov.

 

Din investigaţii a rezultat faptul că, din anul 2005, membrii de bază ai grupului infracţional organizat au luat sume importante de bani cu dobândă, de la persoane ce domiciliază în satul Sinteşti, judeţul Ilfov.

 

Astfel, în perioada 2005-2010, au împrumutat sume de bani cu dobândă cuprinsă între 7 şi 40% pe lună (aplicându-se şi dobândă la dobândă pentru lunile în care se plătea dobânda datorată) de la numeroase persoane din satul Sinteşti, sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente fiind achitate ulterior din banii obţinuţi din creditele bancare frauduloase.

 

Suma totală a transferurilor bancare provenite de la societăţile controlate de membrii grupului infracţional organizat se ridică la aproximativ 10.000.000 euro.

 

În grupul infracţional organizat, cămătarii au găsit o sursă bogată de venituri ilicite, având interes în a-i împrumuta cu sume cât mai mari pentru a li se restitui ulterior valori însemnate.

 

 

Prejudiciul total produs este de aproximativ 22 de milioane de euro.
În cauză sunt incidente prevederile Legii 39/2003 – iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, Codului penal – înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, Legii 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale şi Legii 656/2002 pentru prevenirea şi sancţionarea spălării banilor.
Cercetările continuă pentru identificarea tuturor persoanelor implicate şi probarea întregii activităţi infracţionale, urmând să fie dispuse toate măsurile care se impun.