DIICOT a efectuat, în această dimineață, 76 de percheziții la sediile Universității Spiru Haret din mai multe județe. Descinderile au loc în București, dar și în Călărași și alte 11 județe din țară. Sunt vizați prorectorul instituției, secretari și cadre didactice din conducere. Aceștia sunt acuzați de organizarea unui grup infracțional organizat și primeau mită de la studenți pentru a promova examenele.

Sunt vizate locuințele unor persoane bănuite de acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, dare de mită, luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și fals intelectual.

De asemenea, perchezițiile vizează și sediile unor facultăți din cadrul unei instituții universitare private.

Una dintre persoanele în cauză este bănuită că, în schimbul unor sume de bani, s-ar fi conectat fără drept la sistemul informatic al instituției de învățământ, facilitând promovarea unei probe a examenului de licență de către complicii acesteia.

Activitatea s-ar fi realizat în timp ce complicii susțineau examenul, fiind logați la sistemul informatic al universității de la stațiile de lucru (sisteme informatice) alocate în sălile de examinare.

Din extinderea cercetărilor, au rezultat indicii că, în cursul anului 2019, funcționari publici (cadre didactice și persoane din conducerea unei universități private) ar fi primit mită de la mai mulți studenți sau interpuși ai acestora în schimbul furnizării de informații nedestinate publicului sau intervenirii pe lângă alte cadre didactice.SURSA–https://realitateadecalarasi.net/index.php/2019/12/18/perchezitii-la-sediul-din-calarasi-al-universitatii-spiru-haret-privind-fraudarea-examenelor/?fbclid=IwAR1g81ZqcAD9SlupXZuYOklMWstHisckjzC9uY7FzGMl09-hUTYhIhfR8v8