RADIO TV OLTENITA
Social

Pensionarii cu venituri de pana la 900 lei pe luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor in proportie de 90% , indiferent daca realizeaza si alte venituri

Pensionarii cu venituri din pensii si indemnizatie sociala de pana la 900 de lei/luna vor beneficia, de la 1 iulie, de compensarea medicamentelor (din sublista B, prevazuta de HG nr. 720/2008) in proportie de 90%, indiferent daca realizeaza sau nu alte venituri, potrivit unei Hotarari adoptate vineri de Guvern. Pana in prezent, beneficiau de aceasta compensare pensionarii cu venituri numai din pensii de pana la 700 de lei.

Veniturile realizate numai din pensii reprezinta drepturi de asigurari sociale care se cuvin in temeiul contributiilor de asigurari sociale achitate catre bugetul de asigurari sociale de stat, fiind calculate pe baza veniturilor realizate de persoana asigurata, se arata intr-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, a fost simplificata procedura de declarare a veniturilor, nemaifiind necesara declaratia pe proprie raspundere a pensionarilor. In prezent, pentru a beneficia de aceasta compensare, pensionarii cu venituri numai din pensii trebuie sa prezinte medicului de familie talonul de pensie din care rezulta cuantumul pensiei, precum si o declaratie pe propria raspunedere cu privire la faptul ca nu realizeaza alte venituri.

Potrivit comunicatului, s-a constatat insa ca, desi pensionarii declara ca nu obtin alte venituri, in evidentele ANAF acestia figureaza ca realizeaza si alte venituri, in general venituri mici. Astfel, au fost identificate situatii in care declaratiile pe propria raspundere au fost date de catre beneficiari fara a avea cunostinta despre existenta unor sume considerate venituri (dobanda bancara, venituri din dividende ca urmare a faptului ca sunt posesorii unor certificate de actiuni, situatie in care se impune recuperarea de la aceasta categorie de asigurati a procentului de 40% reprezentand diferenta dintre 50-90%).MAI MULTE AICI-http://www.hotnews.ro/stiri-esential-21848982-pensionarii-venituri-pana-900-lei-luna-vor-beneficia-1-iulie-compensarea-medicamentelor-proportie-90-indiferent-daca-realizeaza-alte-venituri.htm