RADIO TV OLTENITA
PublicitateSocial

Pensii speciale pentru profesori: conditii de acordare

salarizare_Cadrele didactice din invatamantul preuniversitar pot beneficia de pensii speciale, precum parlamentarii. La implinirea varstei legale de pensionare, cadrele didactice cu o vechime de 30 de ani in invatamant ar putea primi o pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute obtinute in ultimul an, potrvit unui proiect legislativ.

Proiectul legislativ care prevede introducerea pensiilor speciale pentru profesorii din invatamantul preuniversitar a fost depus la Parlament de un grupt de deputati si senatori PSD pe 21 decembrie.

“Personalul didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani in invatamant beneficiaza, la implinirea varstei legale de
pensionare, de pensie de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de data pensionarii”, potrivit proiectului legislativ.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, profesorii merita pensii speciale deoarece lucreaza in conditii de stres si sunt supusi uzurii psihice si fizice, munca lor fiind la fel de dificila ca cea a magistratilor, care primesc pensii speciale.

“Uzura (fizica si psihica) generate de exercitarea muncii de formare a tinerilor e cel putin egala cu aceea a magistratului. Complexitatea meseriei de dascal cere un efort sustinut si permanent de pregatire si perfectionare pe toata durata activitatii. Dascalul este nevoit sa faca fata stresului accentuat al meseriei in asa fel incat sa nu se resimta efecte negative in interactiunea cu elevii”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Initiatorii precizeaza ca acordarea pensiilor speciale profesorilor ar asigura “recunoasterea statutului cadrelor didactice in societate, precum si echitate in raportul cu alte categorii bugetare care beneficiaza de pensii in conditii speciale”.mai multe aici-http://www.portalinvatamant.ro/articole/legi-25/pensii-speciale-pentru-profesori:-conditii-de-acordare-5827.html