Pensia de serviciu in invatamant ar putea intra in vigoare din toamna 2016. Propunerea legislativa va fi supusa la vot imediat dupa vacanta parlamentara, adica in luna septembrie.

PARLAMENTProfesorii ar putea beneficia asadar de pensii de serviciu, reprezentand 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni de activitate inainte de pensionare.

Propunerea legislativa privind pensia de serviciu in invatamant prevede acordarea personalului didactic de predare, de conducere, de indrumare si control, cu o vechime efectiva de cel putin 30 de ani, in invatamant, la implinirea varstei de pensionare, a unei pensii de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimele 12 luni.

Tinand cont ca sistemul public de pensii functioneaza avand ca principiu de baza cel al contributivitatii, Executivul a anuntat ca nu sustine propunerea legislativa.

In schimb, Comisia de invatamant a dat un raport de admitere cu amendamente.

“Discutiile din comisie s-au purtat fara indoiala pe conditia de astazi a cadrului didactic si pe faptul ca in ultimii cinci ani de zile, din sistemul de invatamant s-au pierdut circa 200.000 de elevi, cifra demografica este in scadere si, ca urmare, nu cred ca se solicita bugetul mai mult decat s-a acordat in acest an in sistemul de invatamant”, a spus presedintele comisiei, Ecaterina Andronescu (PSD).

Proiectul a trecut deja de Camera Deputatilor, in luna aprilie, iar Senatul este Camera decizionala in cazul acestui proiect.

Votul final va avea loc in luna septembrie, in prima sedinta parlamentara.MAI MULTE -AICI—https://www.portalinvatamant.ro/articole/legislatie-si-regulamente-23/pensia-de-serviciu-in-invatamant-in-valoare-de-80procente-din-media-veniturilor-va-fi-votata-in-toamna-6493.html?utm_source=legislatiamuncii-29062016&utm_medium=email&utm_campaign=newsl

Capcanele limbii romane pentru gimnaziu
Capcanele limbii romane pentru gimnaziu

Vezi detalii

PC Simplu si eficient
PC Simplu si eficient

Vezi detalii

Culegere pentru invatarea limbii engleze