RADIO TV OLTENITA
Social

Parintii cer eliminarea mediei din gimnaziu din calculul mediei de admitere la liceu

Media obtinuta de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Nationala (EN) si media pe care au avut-o la clasa in gimnaziu arata ca notarea copiilor este foarte diferita, arata o analiza a Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei (CDR). De aceea, parintii considera ca este mai bine sa nu se mai tina cont de media din gimnaziu care inseamna 20% din nota de intrare la liceu. Acestia aduc in discutie reintroducerea examenului de admitere la liceu.

Concret, unul din 3 copii a avut medii cu peste trei puncte mai mari la clasa fata de cele obtinute la examen. Mai mult, in total, 50 la suta din copii au avut medii mai mari cu cel putin un punct fata de cele obtinute la Evaluarea Nationala.
Drept urmare, reprezentantii CDR au propus Ministerului Educatiei eliminarea mediei din gimnaziu din calculul mediei de admitere la liceu. In prezent, la calculul mediei de admitere la liceu, media anilor de gimnaziu inseamna 20%, iar cea obtinuta la Evaluarea Nationala conteaza in proportie de 80%.
In plus, reprezentantii asociatiilor parintilor spun ca cer si ei luarea unei astfel de masuri.
“Federatia Nationala a Parintilor a incercat in ultimii patru ani sa scoata acest procent. Ministerul Educatiei nu si-a dorit asta, explicand ca unii elevi buni pot fi emotionati si sa nu dea randament maxim la EN si atunci, media claselor V-VIII ii ajuta. Acesta a fost singurul argument oferit de catre minister”, sustine presedintele Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti din Romania, Iulian Cristache, conform adevarul.ro.
La nivel national insa, cei mai multi dintre parinti doresc sa se renunte la acest procent si sa se dea in schimb examen de intrare la liceu,