OLTENITA-ENEL ROMÂNIA PREMIAZĂ CÂŞTIGĂTORII CELEI DE-A XII-A EDIŢII A PROGRAMULUI EDUCAŢIONAL PLAY ENERGY
Bucureşti, 28 februarie 2019 – Enel România a desemnat elevii câştigători ai celei de-a XII-a ediţii a competiţiei naţionale PlayEnergy, un proiect educational dedicat şcolilor gimnaziale şi liceelor, având ca obiectiv promovarea cunoştinţelor despre energie prin metode de învăţare inteligente şi creative.
Astfel, PlayEnergy este inițiativa pe care Enel o dedică școlilor pentru a construi, alături de copii, un viitor sustenabil, inovator și deschis tuturor. În România, concursul ajuns la cea de-a XII-a ediție, este realizat în colaborare cu Ministerul Educației Naționale și se adreseaza tuturor școlilor și liceelor din România.
Enel România a încheiat un protocol de colaborare cu instituţiile de învăţământ, astfel încât elevii să poată realiza proiecte creative pe baza temei ediţiei de anul acesta, „Pune-ți energia în mișcare”, sub îndrumarea profesorilor coordonatori. În cadrul acestei ediții au fost implicate 190 de instituţii de învăţământ . Aproximativ 1500 de elevi din toate regiunile țării au format echipe de câte maximum 5 membri și au înscris în concurs 303 proiecte ce s-au concentrat pe 5 domenii de inovare a energiei: E-home, E-mobility, E-city, E-power, E-world.
Elevii și profesorii coordonatori ai echipelor câștigătoare (primele trei clasate la fiecare categorie) sunt premiaţi cu gadget-uri și echipamente electronice care îi ajută la studiu. În acest an, în funcție de poziția din clasament, echipele primesc tablete grafice, proiectoare smartphone, smartwatch-uri, amplificatoare de imagine smartphone, ochelari VR. În plus, instituţiile de învăţământ ale echipelor clasate pe locurile 1, 2 şi 3 primesc finanțări în valoare de 13.500 de lei, 9.000 lei și, respectiv, 4.500 lei pentru dotări de laborator, astfel încât elevii să poată crea proiecte și mai complexe în viitor.
Primul și al doilea loc în competiția pentru licee de anul acesta au fost revendicate de elevii Colegiului Național “Neagoe Basarab” din Oltenița, județul Calarași. Cele două grupuri de elevi din clasele a XI-a, coordonate de domnul profesor Anghel Daniel au adus inovația în prim plan prin proiectele spectaculoase prin care elevii propun soluții ingenioase de producere a energiei pentru funcționarea scolii lor. “Two Times Electrical”, proiectul câștigător al locului I, propune utilizarea energiei solare și a apei de ploaie pentru a obține independența energetică a sălii de clasă. Locul II a fost câștigat de proiectul “E-light by Redox”, proiect ce propune o alternativă inedită în iluminarea holului școlii prin realizarea unei baterii din doze de aluminiu și saramură se produce energie.
A treia poziție la categoria liceu a fost ocupată de o echipă a Colegiului Național “Octavian Goga” din Sibiu, sub coordonarea doamnei profesoare Florentina Ileșan cu proiectul „Sistem de economisire a energiei electrice”. Echipa din clasa a X-a din Sibiu, a creat un sistem inteligent pe bază de bariere în infraroșu prin care se controlează în mod automat luminile dintr-o locuință și care ține evidența numărului de persoane din încăpere.
Enel este o companie energetică multinațională, unul dintre liderii integrați pe piețele globale de electricitate, gaze naturale și energii din surse regenerabile. Enel este una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa după capitalizarea de piață și una dintre primele companii de electricitate de pe continent în ceea ce privește capacitatea instalată și EBITDA raportat. Grupul Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate instalată netă de producție de energie de circa 89 GW. Enel distribuie electricitate printr-o rețea de peste 2,2 milioane de kilometri, are circa 73 de milioane de clienți casnici și companii în toată lumea, care reprezintă cea mai mare bază de clienți comparativ cu firmele europene din domeniu. Divizia de energii regenerabile Enel Green Power operează unități de producție cu o capacitate instalată de 43 GW din surse eoliene, solare, geo-termale și hidro în Europa, cele două Americi, Africa, Asia și Australia.
Enel România este unul dintre cei mai mari investitori privați în domeniul energetic, cu operațiuni în sectorul distribuției și furnizării de electricitate, dar și al producției de energie electrică din surse regenerabile, prezent pe piața din România din 2005. Enel are aproximativ 3.100 de angajați în România și oferă servicii unui număr de 3 milioane de clienți. Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării: Muntenia Sud (inclusiv București), Banat și Dobrogea, acoperind o treime din piața locală de distribuție, și dezvoltă un program de investiții pentru îmbunătățirea calității serviciilor, a siguranței și performanței rețelelor și implementarea pe plan local a standardelor de mediu ale grupului Enel. Enel Energie și Enel Energie Muntenia sunt importanți furnizori de energie în România, având în ofertă atât energie electrică și gaze naturale, cât şi servicii cu valoare adăugată (precum servicii de asistenţă, produse de iluminat, servicii de asigurare, aer condiționat etc).
Play Energy este programul educațional internațional dezvoltat de Enel în 10 țări în care grupul activează (Brazilia, Chile, Columbia, Guatemala, Italia, Panama, România, Rusia, Spania şi Africa de Sud), dedicat școlilor gimnaziale și liceelor. Mai mult de 5 milioane de studenți au participat la program până în prezent. Proiectul a fost lansat în 2003 cu scopul de a răspândi o cultură responsabilă de energie în rândul tinerei generații. Prin vocația internațională și abordarea educațională bazată pe joc, PlayEnergy este un proiect unic în România, unde a fost introdus pentru prima dată în anul 2006