O FI FOST TAC’TU HOŢ? ŞI MĂ-TA…CURVĂ?!

SORIN DANCIU

Nu am reacţionat imediat (deşi mă enervasem din prima) atunci când am citit cu stupoare (şi înaintea aşa-zisului linşaj de televiziune) seria de materiale scrise de un cetăţean al cărui nume nu mă interesează şi care avea titlul „GENERAŢIA RATATĂ A TATĂLUI MEU”.

Materialul respectiv spune exact ceea ce spune şi titlul: că generaţia celor între 50-80 ani din zilele noastre, cei care au trăit maturitatea lor deplină în anii 1950-1989 au fost şi sunt nişte… rataţi! Dând tot felul de argumente, unele mai …irefutabile decât altele! De la faptul că „toată lumea fura”, iar aici furtul este de toate felurile, de la ţevile cu care se făceau antenele pe care toţi le aveau pe bloc, dar pe care nu le cumpăraseră din magazin(!) până la faptul că şi atunci când se duceau, în concediu, furau prosoapele de la hotelurile de la mare! Mai mult decât atât, erau şi nişte turnători nenorociţi care se turnau unii pe alţii… Cât priveşte ţara, au îngropat-o nedându-i nici o perspectivă, niciun viitor!
M-am frecat de două ori la ochi, atunci când am citit, gândindu-mă că mi-o fi virusat cineva laptop-ul şi mi-o fi băgat vreo prostie pe ecran! Nu, era chiar asumată, iar băiatul era mai mult decât mândru de tot ceea ce spunea acolo! Să fim bine înţeleşi, asemenea ieşiri au fost prezente în literatură şi publicistică, de-a lungul timpului, generaţia tânără, mereu răzvrătită, având de reproşat ceva înaintaşilor! Până la urmă suntem într-o ţară liberă şi dacă tot sunt ei de acord că putem să-l înjurăm, nu pe Mohamed (că nu avem nici o treabă cu el!), dar chiar pe Dumnezeu (la mintea lor) de ce nu s-ar scrie şi aşa ceva! Numai că, dragă şi stimate (cât se poate!) dom’le publicist vreau să vă dau o informaţie foarte importantă pentru dumneata: Poate tac’tu o fi fost hoţ! Şi mă-ta, curvă! Asta-i viaţa, regrete eterne!… dar BĂ, TATA NU A FOST HOŢ! TATA NU A FURAT! E motivul pentru care, în anii ’90 l-a votat pe Iliescu (motiv pentru care m-am certat, ani de zile, cu el pe această temă- deci eu eram revoltat). Îl iubea pe Iliescu pentru că se regăsise în formula acestuia: „sărac şi cinstit!”. Tata chiar a fost un om cinstit! Şi s-a chinuit şi el să construiască ce a putut să construiască, inclusiv a făcut o invenţie, o combină agricolă! Cât priveşte furtul de prosoape din hoteluri? Poate mă-ta! Mama, sub nici o formă! De altfel, într-o ieşire pe telefon, într-o emisiune de televiziune, nătărăul a fost întrebat de un alt jurnalist revoltat: „după ce ai scris textul acesta, ai avut curajul să te uiţi în ochii tatălui tău?!” S-a enervat muftiul, a început să facă ca (cacofonie admisă) toate animalele pământului, cerând să nu se generalizeze! Păi, tu nu ai generalizat, măi, dobitocule, atunci când ai vorbit despre o ţară întreagă care era alcătuită din hoţi?!… Fiindcă eu am cunoscut mulţi taţi care nu erau hoţi şi multe mame care nici nu se gândeau să fure prosoape şi cearşafuri de la hotel!
Să fim bine înţeleşi, nu idealizăm acele vremuri, deşi chestia aia cu antenele mi-a plăcut pentru că prostul (dacă eşti prost, asta e, mai bine stai acasă!) prostul nu a priceput că a adus un elogiu poporului când spunea că toţi aveau antene, deşi nu se găseau în magazine! Păi ăsta e poporul român, întotdeauna el „s-a descurcat”! Adică, la o acţiune agresivă a statului care nu mai dădea programe de televiziune decât două ore (şi alea cu Ceauşescu!) a căutat şi a găsit o soluţie: bulgarii- în sud! Ruşii- în est! (Aud că acolo te uitai, deci eşti şi moldovean, sârmă!) Ungurii- în vest… Sârbii! Desigur, statul nenorocit nu dădea voie oamenilor să aibă şi antene să vadă aceste programe! Şi atunci, românii ce să facă? S-au descurcat! Despre asta era vorba şi nu despre furt, nătărăule!…
Asta ar fi partea haioasă! Partea mai nasoală, dobitocule, este că dacă vorbim despre generaţie ratată, tare mi-e că generaţia ta este pândită de acest pericol! Pentru că ăia care nu au plecat în străinătate sau nu s-au descurcat acolo au ajuns la 25… 30… 35… 40 de ani, au terminat o şcoală şi nu îi angajează nimeni! Iubesc şi ei o fată, ar vrea să se însoare, dar nu au unde sta! Se căsătoresc şi stau cu părinţii, ori în gazdă! Că nu mai există statul ăla care să le dea apartamente, pe de-a moaca! Mai mult decât atât, generaţia aia ratată, a taţilor noştri, a schimbat faţa României, în fiecare oraş s-au făcut blocuri, magazine, casă de cultură, spitale, fabrici şi uzine! După 1990 s-au închis peste 2.300 de întreprinderi, fabrici, combinate! Ce a făcut generaţia ta, nătărăule?! Ce aţi construit voi?! Ce construiţi voi?!… Pentru că, în prostia ta agresivă, nici o clipă nu ţi-ai pus problema- care este rostul tău pe acest pământ? Ce faci bine? Ce faci rău?…
Te-aş putea critica pe motivul că faci parte dintr-o gaşcă de purtători de cuvânt ai unor şmecheri, din politică! Adevăraţii hoţi! Cei care, în 25 de ani, chiar au pus pe butuci ţara asta! Pentru că ăia sunt marii hoţi! Toţi angajaţii dintr-un combinat care furau (la mintea ta) un şurub, o bucată de sârmă, o liţă pentru siguranţă, toţi, cu tot ceea ce luau ei (deşi erau controlaţi la ieşirea din serviciu, la poartă) nu au furat toţi, milioane, împreună, cât un singur mare pungaş dintre cei care plătesc şi publicaţiile în care scrii tu, pentru că publicitate- ioc! Chiar aşa? De unde ai tu bani de trăieşti, măi, băiatule?! Că de furat, nu cred că furi! Fură tac’tu pentru tine? Sau mă-ta?… Mă-ta!
prof.dr.SORIN DANCIU

Error