RADIO TV OLTENITA
Social

Modificari in legatura cu ora de religie. Inscrierile elevilor nu se mai fac anual

Modificari in legatura cu ora de religie. Inscrierile elevilor nu se mai fac anual

 

Inscrierea la ora de Religie a elevilor care vor sa urmeze aceasta disciplina se face o data, pentru toata perioada de scolarizare sau pana la schimbarea optiunii, si nu anual ca pana acum. Modificarea a fost facuta de ministrul Educatiei, Valentin Popa.

Dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca Religia nu mai este obligatorie in scoli, s-a iscat o adevarata dezbatere referitoare la modul de inscriere a elevilor la aceasta materie.
Ministerul a decis in 2015 ca cei care vor se inscriu anual, insa Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a dorit ca “inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii”. Acum acest lucru a fost pus in practica.
Ministerul Educatiei a publicat luni in Monitorul Oficial Ordinul nr. 3.218 din 16 februarie 2018 pentru modificarea Metodologiei de organizare a predarii disciplinei Religie in invatamantul preuniversitar.
Conform noii metodologii, parintii care vor ca cei mici sa faca ora de Religie la scoala depun o cerere care este valabila pe toata perioada de scolarizare sau pana cand isi schimba optiunea. Pana acum, parintii care voiau Religie in scoala isi inscriau copiii anual la aceasta ora.
Noua metodologie prezinta urmatoarele:
Art. 3 – (5) Cererea depusa conform alin. (1) este valabila pe toata perioada de scolarizare in invatamantul preuniversitar sau pana la schimbarea optiunii conform alin. (3).
Bacalaureat 2018. Teste rezolvate la limba si literatura romana
Bacalaureat 2018. Teste rezolvate la limba si literatura romana

Vezi detalii

Culegere de limba germana V - VIII
Culegere de limba germana V – VIII

Vezi detalii

Culegerea de teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a
Culegerea de teste pentru Evaluarea Nationala clasa a VI-a

Vezi detalii

Vechea metodologie:
Art. 3 – (5) In vederea prefigurarii catedrelor, pentru elevii deja inscrisi in unitatea de invatamant, cererile mentionate la alin. (1) si (3) se depun, de regula, pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator.
Amintim ca Religia nu mai este obligatorie in scoala incepand din 2014. Atunci, Curtea Constitutionala a decis ca era neconstitutional articolul din legea educatiei care spunea: “La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a parintilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate sa nu frecventeze orele de religie”.
Decizia Curtii a fost urmata de o dezbatere aprinsa cu privire la modalitatea in care se vor face inscrierile la ora de Religie, in scoala.
In cele din urma, Ministerul Educatiei a decis, in septembrie 2015, caparintii elevilor care intra in clasa pregatitoare sa opteze pentru Religie, daca vor, direct prin cererea-tip de inscriere la scoala; in cazul elevilor mai mari, metodologia aprobata de Minister in 2015 spunea ca parintii depun cererea “pana la sfarsitul lunii decembrie, pentru anul scolar urmator”.
Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a contrazis atunci Ministerul Educatiei si a spus, intr-un comunicat de presa, ca “inscrierea la ora de Religie se face o singura data si este valabila permanent pana la o eventuala schimbare a optiunii”. Mai mult, BOR a acuzat atunci “ca unii jurnalisti incearca in continuare manipularea opiniei publice, insistand asupra reinscrierii anuale a elevilor la ora de Religie (umilitoare pentru parinti si impovaratoare pentru scoala)”.