MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN CĂLĂRAŞI LICEUL TEORETIC,,NEAGOE BASARAB”OLTENIȚA PROTOCOL DE PARTENERIAT

MINISTERUL EDUCAȚIEI NAȚIONALE ȘI CERCETĂRII ȘTIINȚIFICE
INSPECTORATUL ȘCOLAR JUDEȚEAN
CĂLĂRAŞI
LICEUL TEORETIC,,NEAGOE BASARAB”OLTENIȚA
PROTOCOL DE PARTENERIAT
Preambul
Prin proiectul ,intitulat ,,JURNAL DE MATE ÎN CĂLĂTORIE’’ ,ne propunem să iniţiem activităţi educative interdisciplinare ,care să vizeze toate domeniile :cultură ,civilizaţie şi artă,educaţie,cu obiective majore :promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor țării noastre,promovarea dialogului,a comunicării între elevii instituțiilor implicate în parteneriat,dar și dezvoltarea capacității de valorizare și păstrare a tradițiilor și a obiceiurilor.
Ne propunem să punem acentul pe competenţe,valorificând totodată experienţa şi pasiunea noastră. Prin acest proiect urmărim revigorarea şi menţinerea interesului pentru matematică,desen,muzică,educație tehnologică al elevilor,prezentarea matematicii într-o continuitate şi întrepătrundere suplă cu celelalte discipline şi abordarea matematicii de gimnaziu ca un fundament al culturii generale.
Acţiunile care se vor desfăşura în cadrul proiectului îşi vor regăsi finalitatea în acest citat:
,,Matematica, care prin a ei aplicație,îmbrățoșează toate sferele științelor și a meșteșugurilor omenești este unul dintre obiectele cele mai însemnate ale învățăturii clasice”.( Gh.Asachi)
ARGUMENT
Parteneriatul educaţional este o atitudine abordată în sprijinul dezvoltării societăţii prin prisma educativă şi presupune participare la o acţiune comună, interacţiuni constructive acceptate de către toţi partenerii, comunicare eficientă între participanţi, activităţi comune cu respectarea rolului fiecărui participant, interelaţionare.
Elevii si conducerea Liceului teoretic,, Neagoe Basarab’’ din Olteniţa, au hotarat ca in parteneriat cu Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița,jud.Bistrița -Năsăud și Școala Gimnazială Ieud ,jud.Maramureș să realizeze o serie de activitati care sa răspundă temei: ,,JURNAL DE MATE ÎN CĂLĂTORIE”. In proiect sunt implicati elevi din ciclul gimnazial și părinții acestora.
Frumosul există pretutindeni în jurul nostru .Arta exercită o influență profundă asupra omului.Creația artistică îl înobilează îi trezește emoții și sentimente foarte variate ,îi dezvoltă sensibilitatea și capacitatea de sesizare a valorilor autentic umane ,îl învață să prețuiască binele și să se bucure de victoria celor drepți și cinstiți.Depinde de cei din jur,dar și de fiecare dintre noi,dacă frumosul va deveni parte integrantă a existenței noastre ,un adevărat mod de viață care să ne lumineze sufletul și să ne facă mai buni și mai frumoși.
,,Sufletul nostru n-ar putea vedea frumusețea dacă n-ar fi el însuși frumos.”
Apartenenţa la spaţiu Uniunii Europene implică armonizarea inclusiv a sistemelor de învăţămînt.
Matematica este disciplină importantă de formare şi dezvoltare a copilului şi tânărului,prin urmare acţiunile ce fac cunoscute diverse idei şi abordări în școlile românești este bine să fie cunoscute de câţi mai multi profesori români.
Parteneriatul presupune unitate în cerinţe, de opţiuni, decizii şi acţiuni educative, subordonate actului educativ propriu- zis.
S-a dovedit că atunci când în activitatea didactică se creează o atmosferă ,destinsă,amuzantă,activităţile de predare învăţare îşi sporesc eficienţa.
Prin acest proiect urmărim sa îi provocăm să afle cât mai multe despre tradițiile românești,despre obiceiurile din fiecare anotimp cu preponderență cele din primăvară și cele de iarnă,despre bucătăria tradițională .
Acest proiect răspunde nevoii de a organiza activităţi care să urmărească îmbogăţirea cunoştinţelor elevilor prin achiziţionare de noutăţi, dezvoltarea şi lărgirea orizontului lor cultural, participarea activă, conştientă şi responsabilă la propria formare, contactul cu lumea reală, observarea şi studierea fenomenelor în condiţii naturale şi sociale, dezvoltarea deprinderii de a se descurca într-un mediu diferit, să formeze şi să consolideze atitudini şi convingeri.
Avand in vedere ca tema se refera la educatia pentu toti, in spiritul copilăriei și prieteniei , noi dorim sa participe elevii de gimnaziu și părinții acestora din zona Oltenița,Bistrița și Maramureș incercând sa demonstrăm ca nu exista frontiere, iar copiii sunt un izvor permanent de creativitate si prietenie.
Proiectul se desfăşoară în toate instituţiile partenere, urmarind să demonstreze capacitatea elevilor de adaptare, implicare și colaborare in activitați de grup, spiritul lor de echipa.
SCOPUL PROIECTULUI :
- promovarea dialogului şi a comunicării între elevii din şcoli şi medii/culturi diferite
- Sprijinirea elevilor pentru a dobândi competențele și abilitățile necesare dezvoltării personale pentru integrare profesională și cetățenie activă.
- Dezvoltarea cunoașterii și înțelegerii diversității culturale și a tradițiilor românești în rândul profesorilor și elevilor.
- Dezvoltarea simțului estetic ,a capacității de a aprecia rigoarea ,ordinea,eleganța.
OBIECTIVE:
- Să se îmbogăţească universul de cunoaştere prin cooperarea şi stabilirea unor relaţii de colaborare şi prietenie între colectivele de elevi, prin derularea în comun a activităţilor propuse.
- Să se dezvolte capacităţile de comunicare şi interrelaţionare între elevii şcolilor partenere.
- Să se stimuleze şi promoveze modalităţile variate de exprimare (creaţii literare, plastice), înclinaţiile, aptitudinile şi talentele artistice ale elevilor, în vederea dezvoltării unor capacităţi, încă de la această vârstă.
- Creșterea interesului pentru cunoașterea de colinde și obiceiuri de Crăciun și dezvoltarea sentimentelor de respect și admirație pentru tradițiile românești.
- Cunoașterea și descrierea unor obiceiuri și tradiții și descoperirea lor ca păstrătoare ale unor înalte valori morale
- Înțelegerea și participarea conștientă la sărbători
- Formarea și dezvoltarea deprinderilor de a perpetua obiceiurile și tradițiile moștenite.
- Să promoveze învățarea pe tot parcursul vieții
- Să promoveze creativitatea și spiritul de competiție
- Să sporească motivarea elevilor pentru promovarea toleranței și interculturalității
- Să folosească noile tehnologii ale informației și comunicării
- Să-și dezvolte creativitatea și aptitudinile artistice
- Cunoaşterea locului și importanța matematicii în viața de zi cu zi.
- Motivarea cadrelor didactice pentru a aplica metodele şi strategiile didactice interactive,specifice pedagogiei moderne.
DURATA PROIECTULUI: iulie 2016 -iulie 2017, cu continuare
MODALITĂȚI DE REALIZARE:
- discuţii directe si on-line (cadrele didactice);
- activităţi individuale ( confecţionarea de pliante, felicitări, mascote şi suveniruri, picturi cu diverse teme, serbări cu ocazia unor evenimente);
- activităţi comune (schimb de impresii în legătură cu materialele realizate, susţinere de spectacole, jocuri sportive şi recreative, schimb de suveniruri, organizarea unei expozitii cu lucrări confecţionate individual şi în grup);
- schimb de scrisori.
- Realizarea unui jurnal de proiect
RESURSE IMPLICATE:
- umane: – cadrele didactice din şcoli;
– elevii din unităţile de învăţămînt implicate în proiect;
– părinţii;
-autoritatile locale.
- informationale: – materiale didactice adecvate temelor abordate;
– cărţi şi pliante
- materiale: – calculatorul, imprimanta, poşta electronică;
- financiare: fonduri proprii
REZULTATE:
– comunicarea elevilor participanţi prin propriile creaţii;
– implicarea cadrelor didactice pentru atragerea elevilor în organizarea unor activităţi cu caracter extracurricular, activităţi ce vor conduce la creşterea calitativă şi cantitativă a acestora.
MONITORIZARE:
- Raportul specific fiecărei activităţi- Rezultate concrete din timpul activităţilor desfăşurate vor fi depuse în portofoliu ce va cuprinde materialele elevilor;
- Înregistrarea în format electronic a partenerilor şi participanţilor la activitati;
- Monitorizarea tuturor lucrărilor elevilor, de colaboratori, coordonatori.
EVALUARE:
- observaţii făcute asupra impactului pe care proiectul l-a avut asupra grupului ţintă;
- participanţii la activităţile concurs vor primi diplome de premii sau de participare ce se vor expedia pe adresele de e-mail;
- Chestionare aplicate părinţilor a căror copii sunt implicaţi în proiect;
- Observarea comportamentului copiilor implicaţi în proiect, în diferite situaţii concrete, chiar şi după finalizarea proiectului.
- Realizarea de expoziții
PROMOVARE/MEDIATIZARE ȘI DISEMINARE:
- Inspectoratul Şcolar Judeţean Călărași, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistrița –Năsăud și Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureș.
- mass media locală, ;
- in şcolile colaboratoare prin prezentarea activităţilor desfăşurate în cadrul comisiilor metodice;
- CD-uri cu aspecte din activităţile desfăşurate.
- didactic.ro
INSTITUȚII IMPLICATE:
- Inspectoratul Şcolar al Judeţului Calarasi
- Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistrița –Năsăud și
- Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureș.
SUSTENABILITATE ȘI DURABILITATE:
Posibilitatea continuării proiectului şi în anii următori
COORDONATOR DE PROIECT:
prof. Cucuianu Mariţa coordonator și inițiator – Liceului Teoretic,, Neagoe Basarab “ Olteniţa,jud.Călărași
Colaboratori:
Nr. Crt. | Școala | Responsabil –date contact | Membri- date contact |
1. |
Inițiator
Liceul teoretic,,Neagoe Basarab”Oltenița,jud.Călărași
B-ld Tineretului , Nr.151, judeţul Călăraşi, cod 915400 Telefon/ fax:0242/ 512159 e-mail :
|
Prof.Cucuianu Marița
http://www.didactic.ro/pagina-mea
tel.0729160147
|
|
2. | Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița
Bulevardul Independenței 46, Bistrița 420184
Telefon: 0263 236 049
|
Prof.Borș Elena
Tel. 0743073763 |
|
3. | Școala Gimnazială Ieud jud.Maramureș nr.170
Tel. 0262336207;0262336975 |
Prof. Șerban Palaga
Tel.0763786069 0262336056 |
Prof.Ilea Maria |
PROGRAMUL ACTIVITĂȚILOR
Nr. crt. |
Activităţi |
Perioada |
Locul |
Participanţi |
1. | Derularea parteneriatului între şcoli, discutarea ideii de a participa la activităţi comune şi individuale, elaborarea proiectului-program care stă la baza acestui parteneriat.
Semnarea protocolului de parteneriat. |
Iunie 2016-Iulie 2016 | Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița
Școala Gimnazială Ieud |
Cadre didactice
din școlile partenere
|
2. | ,,Să ne cunoaștem!” | 21.07.2016 | Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița
|
Cadre didactice
43 elevi de la Liceul Teoretic,,Neagoe Basarab”Oltenița Călărași Elevi de la Școala Gimnazială Nr.1 Bistrița |
3. | ,,Să ne cunoaștem!” | 24.07.2016 | Școala Gimnazială Ieud | Cadre didactice
43 elevi de la Liceul Teoretic,,Neagoe Basarab”Oltenița Călărași Elevi de la Școala Gimnazială Ieud părinți |
4. | ,,Cochetării….matematica și origami” | 24.07.2016 | Școala Gimnazială Ieud | Cadre didactice
43 elevi de la Liceul Teoretic,,Neagoe Basarab”Oltenița Călărași Elevi de la Școala Gimnazială Ieud părinți |
5. | ,,Mirajul călătoriei” | 21.07.2016
27.07.2016 |
Vizitarea obiectivelor turistice din jud.Bistrița Năsăud și jud.Maramureș | Cadre didactice
43 elevi de la Liceul Teoretic,,Neagoe Basarab”Oltenița Călărași Elevi de la Școala Gimnazială Ieud Părinți |
6. | ,,Jurnal de călătorie” | August 2016 | Realizarea unui jurnal de vacanță | Cadre didactice și elevii participanți |
7. | ,,Mirajul sărbătorilor de iarnă” | Decembrie 2016 | Prezentarea serbărilor și obiceiurilor din fiecare școală implicată pe www.didactic.ro |
Cadre didactice și elevii participanți |
8. | MateMărțișor
,, Un mărțișor din mâinile noastre călătorește prin țară”
|
Martie 2017 | Realizarea de mărțișoare în fiecare școală și oferirea acestor mărțișoare colegilor | Cadre didactice și elevii participanți |
9. | Tradiţiile şi obiceiurile româneşti la graniţa dintre unitate şi diversitate. (pezentare ppt. sau video) figurile geometrice folosite la incondeierea oualelor
|
Aprilie-mai 2017 | Realizarea de ouă încondeiate | Cadre didactice și elevii participanți
părinți |
10. | ,,Matematica prin ochi de copil” | Iunie 2017 | Exprimarea copiilor artistic | Cadre didactice și elevii participanți
părinți |
11. | Întâlnirea cadrelor didactice implicate în proiect pentru evaluarea proiectului . | Iulie 2017 | Cadre didactice |
JURNAL DE MATE ÎN CĂLĂTORIE
,,Matematica este ca urcușul la munte.Efortul este răsplătit de privliști mărețe.Ca și pe munte, ascensiunile în matematică sunt frumoase dacă nu ești obsedat doar de locul unde vrei să ajungi și dacă ești în stare să savurezi tot ceea ce întâlnești pe parcurs” ( Solomon Marcus – ,,Șocul matematicii”)