RADIO TV OLTENITA
Social

Ministerul Educatiei Nationale (MEN) a aprobat metodologia ce reglementeaza procedurile de scolarizare a romanilor de pretutindeni in invatamantul preuniversitar si superior de stat pentru anul 2017 – 2018. Printre modificari se numara posibilitatea candidatilor de a aplica la un numar nelimitat de universitati, dar si faptul ca dosarele de inscriere pentru facultate sau liceu se vor putea depune online sau prin posta.

 

In primul rand, concursul de admitere la studii universitare de licenta a romanilor de pretutindeni se va realiza de catre universitati, pe locurile alocate romanilor de pretutindeni, pe baza concursului de dosare si a criteriilor stabilite de acestea.

“Inainte acest lucru era in atributia unei echipe desemnata de Ministerul Educatiei si Ministerul Afacerilor Externe, care se deplasa in tarile unde erau mai mullti etnici romani, adica in Ucraina, Moldova, Bulgaria, Macedonia si Albania, iar acolo faceau selectia candidatilor”, a explicat Gigel Paraschiv, secretar de stat in cadrul Ministerul Educatiei, conform adevarul.ro.
Pentru anul universitar 2017 – 2018 candidatii au ocazia sa aplice pentru un numar nelimitat de universitati, domenii si specializari, situatie restrictionata in anii anteriori la un singur domeniu si cel mult trei institutii de invatamant superior. Totodata, au fost reduse costurile de timp sau deplasare pentru depunerea dosarelor de candidatura, fiind aprobate urmatoarele modalitati: electronic (pe o adresa de e-mail stabilita de institutia de invatamant superior), prin posta pe adresa universitatilor, la targurile educationale organizate pe teritoriul Republicii Moldova, potrivit legislatiei in vigoare si la sediile extensiunilor universitare care functioneaza pe teritoriul Republicii Moldova. MAI MULTE-AICI–https://www.portalinvatamant.ro/articole/anul-scolar-2013-2014-17/reguli-noi-pentru-admiterea-la-licee-si-facultati-pentru-romanii-de-pretutindeni-7194.html?utm_source=legislatiamuncii-23062017&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter&uid=580067