RADIO TV OLTENITA
PublicitateSocial

MERITĂ SĂ RIŞTI?! – Campanie de informare, iniţiată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi

 

 
politia 2Inspectoratul de Poliţie Judeţean Călăraşi derulează Campania „Merită să rişti?!”, pentru informarea cetăţenilor cu privire la consecinţele conducerii vehiculelor sub influenţa alcoolului şi fără permis.

Aceasta se desfăşoară în perioada august – septembrie 2015 şi îşi propune educarea populaţiei cu privire la prevederile legislaţiei penale în materie de circulaţie pe drumurile publice şi creşterea gradului de informare şi conştientizare a consecinţelor, în plan social şi al răspunderii penale, a conducerii sub influenţa alcoolului sau fără permis.

Pe parcursul celor două luni vor fi realizate şi difuzate materiale cu conţinut preventiv şi de informare despre cauzele accidentelor de circulaţie, urmările acestora şi recomandările ce ar trebui luate în considerare de participanţii la trafic, pentru reducerea riscului de victimizare.

Pentru promovarea mesajului campaniei de informare a fost realizat un afiş, care va fi preluat de poliţişti şi postat la sediile tuturor subunităţilor şi posturilor de poliţie, precum şi în locuri şi zone tranzitate de public numeros (societăţi comerciale, primării, pieţe etc.).
Informaţii de background:

Potrivit analizei efectuate la nivelul Serviciului Rutier Călăraşi cu privire la consecinţele asupra riscului rutier a conducerii sub influenţa alcoolului sau fără permis, în primul semestru al anului 2015, rezultă că persoanele care au condus fără a poseda permise au produs 15 accidente rutiere, în urma cărora 3 persoane au decedat, 4 au fost rănite grav şi alte 13 au fost rănite uşor.
Pe fondul consumului de alcool în rândul conducătorilor auto, pe drumurile publice din judeţul Călăraşi, în semestrul I 2015, s-au produs, 8 accidente rutiere, soldate cu rănirea gravă a unei persoane şi rănirea uşoară a altor 8 persoane.

În aceeaşi perioadă, poliţiştii rutieri au constatat 65 de infracţiuni de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, 8 fapte de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice şi 56 de infracţiuni de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, fiind aplicate şi 116 de sancţiuni contravenţionale pentru conducerea de vehicule cu alcoolemii sub limita infracţiunii.

Conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere constituie infracţiuni prevăzute şi sancţionate de Codul penal cu pedepse de până la 5 ani de închisoare. Încălcarea acestor prevederi legale poate avea consecinţe grave, în special în plan social, luând în considerare urmările tragice ale accidentelor produse pe acest fond.