PublicitateSocial

Mărcile poştale româneşti aniversează 150 de ani dedicaţi frumosului şi scenei artistice Citeste mai mult: Mărcile poştale româneşti aniversează 150 de ani dedicaţi frumosului şi scenei artistice

FOTO-www.timisoaraexpress.ro—–Mesager constant al frumosului și măiestriei, totodată veritabil ambasador al artelor și culturii naționale, Romfilatelia a promovat adesea pe timbrele românești personalități remarcabile și instituții prestigioase, ale căror nume și realizări au contribuit la conturarea tezaurului de valori naționale.

Cu ocazia împlinirii unui secol și jumătate de la semnarea, în iunie 1864, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a decretului de înființare a Școlii de Belle Arte din București, Romfilatelia dedică acestei instituții de învățământ superior emisiunea aniversară de mărci poștale 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Arte.

Printre personalitățile remarcabile ale scenei artistice ale căror destine sunt legate de Universitatea Națională de Arte, în calitate de foști profesori sau studenți, se reliefează pregnant următoarele nume: Theodor Aman, Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Ștefan Luchian, Dimitrie Paciurea, Gheorghe Petrașcu.

Timbrul emisiunii, având valoarea nominală de 8,10 lei, îl ilustrează pe Theodor Aman, artist desăvârșit și unul dintre părinții învățământului artistic de ținută academică la București. Imaginea reprodusă pe timbru îl înfățișează pe Aman la vârsta maturității, având în jur de 50 de ani, sprijinit nonșalant de o masă sculptată. Interiorul timbrului reliefează recuzita specifică atelierelor de fotografii din a doua jumătate a secolului XIX, cu scenografii din carton imaginând coloane și alte detalii ornamentale, pentru completarea compoziției.

Pe manșeta coliței este ilustrată o imagine veche din atelierul maestrului George Demetrescu Mirea, în care pictorul profesor este înconjurat de elevii clasei sale de pictură în 1921. La acea vreme, Mirea era șeful secției de pictură, profesor titular și director al Școlii de Arte Frumoase din București.

Timbrul aniversar este completat de plicul prima zi, emisiunea fiind machetată în coală de 32 de timbre, minicoală de 6 timbre și coliță dantelată.

Începând cu ziua de miercuri, 28 mai 2014, emisiunea de mărci poștale 150 de ani de la înființarea Universității Naționale de Arte va putea fi achiziţionată de la toate magazinele Romfilatelia din Bucureşti şi din ţară.

Romfilatelia aduce mulțumiri Universității Naționale de Arte din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.sursa-www.comunicatedepresa.ro

Citeste mai mult: Mărcile poştale româneşti aniversează 150 de ani dedicaţi frumosului şi scenei artistice